Навіщо хресна хода йде на Київ та чим це може завершитися? Експерт

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

УПЦ МП – це філія РПЦ. Зі смертю Володимира та обранням Онуфрія стало очевидно, що вона йде повністю в фарватері Москви та використовується для збереження впливу на Україну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтків, аналізуючи ситуацію навколо хресної ходи, організованої УПЦ МП.

«Постійно ведеться пропагандистська робота – десь кулуарно, десь безпосередньо. Вона спрямована на те, щоб посилити невдоволення владою та ще раз підкреслити, що Україна та РФ мають спільну історичну долю. Нас намагаються прив'язати до православної ідентичності, але в тому варіанті, в якому її бачить Москва», – міркує експерт.

За його словами, РПЦ сприяє посиленню впливу Кремля та збереженню статусу-кво.

«Там немає варіантів, що владі та «царю» в особі Путіна можна опиратися», – підкреслив політичний експерт.

РФ витрачає на пропаганду більше, ніж увесь Держбюджет України – експертЕксперт пояснив, чому створення нових телеканалів не допоможе Україні в інформаційній війні

«УПЦ МП у нинішньому варіанті час від часу організовуватиме якісь проекти, щоб посилити конфронтацію. Вони використовують історію про те, що священики переходять до Київського патріархату, тому що на них чинять тиск. Звичайно ж, коли організовувалася хресна хода, планувалося, що буде реакція всередині України. І першої цілі вони досягли. Москва на це розраховувала», – пояснює Войтків.

На його думку, зараз потрібно приділяти цьому менше уваги та не влаштовувати істерії, щоб не давати РФ приводу використовувати це в своїх цілях. Крім того, потрібно посилити заходи безпеки, а наші спецслужби мають діяти на випередження.

«Не виключено, що радикальні сили спробують десь чинити силовий тиск. Цього не можна допустити. На це й розрахована хресна хода», – зазначив він.

При цьому, як припускає експерт, хресна хода стане не останнім проектом такого штибу.

«Це ще раз змушує нас проаналізувати, як функціонує УПЦ МП», – резюмував Валентин Войтків.

Як відомо, хресна хода рушила зі сходу (зі Святогірської Лаври) та із заходу (з Почаївської Лаври) країни. Вже зараз загальна кількість учасників перевищує 20 тис. осіб. До Києва вони прибудуть 27 липня, напередодні Дня хрещення Русі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: