Бульвар спотикання: чи підтримують кияни перейменування вулиць?

Читать на русском
Олег Грищакжурналіст, Слово і Діло

7 липня депутати Київської міської ради ухвалили постанову про перейменування 5 київських вулиць, провулка та проспекту. Зокрема, нові назви отримали вулиці Кутузова і Суворова. Також нову назву отримав і Московський проспект. Перейменування його на проспект Степана Бандери викликало величезний резонанс як в Україні, так і в сусідній Росії.

Це перейменування, як і інші, є заслугою не лише Київради. Ухваленню рішення передувало громадське обговорення, яке тривало два місяці. Відповідну пропозицію міська влада винесла на розгляд містян 28 березня. Відтоді кияни мали 2 місяці для того, щоб на сайті КМДА визначитися, чи підтримувати нову назву проспекту. Для цього потрібно було проголосувати «за» або «проти», а також внести свою пропозицію до проекту документа.

Непроста декомунізація: соцмережі обговорюють перейменування КомсомольськаМісто Комсомольськ в рамках декомунізації перейменували в Горішні Плавні. Українці неоднозначно відреагували на історичну назву міста.

В підсумку понад 3100 голосів киян були віддані за перейменування Московського проспекту на честь Степана Бандери. Противниками такого рішення виявилося 2500 осіб. На черзі – голосування депутатів Київради за перейменування проспекту генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича. Це рішення також пройшло стадію громадського обговорення. За перейменування проголосували 3165 киян, проти – 2627.

Вже завтра, 13 липня, завершується громадське обговорення присвоєння нових назв 7 топонімам Києва. За надання імені волонтерів АТО безіменному скверу на перехресті Стратегічного шосе та проспекту Науки віддали свої голоси 543 мешканця столиці. Проти такого рішення виступили 180 осіб.

Іменем російського опозиціонера Бориса Нємцова, вбитого в Москві в лютому 2015 року, Київська міськрада вирішила назвати безіменну площу на перехресті проспектів Маяковського та Драйзера. За це рішення проголосували 495 осіб. Ненабагато меншою є й кількість противників такої пропозиції столичної влади. Проти рішення виступили 486 осіб.

Непроста декомунізація: соцмережі обговорюють перейменування КомсомольськаМісто Комсомольськ в рамках декомунізації перейменували в Горішні Плавні. Українці неоднозначно відреагували на історичну назву міста.

З мінімальним відривом зараз також лідирує пропозиція Київради перейменувати на честь чеського політика Вацлава Гавела столичного бульвару Івана Лепсе. Кількість прихильників і противників цього рішення є приблизно рівною.

До слова, це перейменування поки привертає найбільше уваги киян. Так, кількість голосів «за» або «проти» перевалила за дві тисячі. На момент написання матеріалу кількість прихильників перейменування бульвару Лепсе становила 2093 проти 1951 голосів тих, хто не згоден із новою назвою.

З 5 липня розпочалося громадське обговорення проектів рішень міськради про перейменування 12 топонімів. Пропонується перейменувати:

вулицю Маршала Тимошенко – на вулицю Миколи Кагарлицького;

вулицю Семашка – на вулицю Миколи Павлушкова;

провулок Михайла Реута – на провулок Памви Беринди;

вулицю Новоросійську – на вулицю Опришківську;

вулицю Генерала Наумова – на вулицю Людмили Фої;

бульвар Кольцова – на бульвар Миколи Руденка;

бульвар Дружби Народів – на бульвар Миколи Міхновського;

провулок Делегатський – на провулок Федорівський;

вулицю Олександра Горовиця – на вулицю Василя Барки;

вулицю Гайдара – на вулицю Сім'ї Прахових;

вулицю Тропініна – на вулицю Якубенківську;

вулицю Виборзьку – на вулицю Сім'ї Бродських.

За тиждень, що минув, уже можна зібрати перші думки киян про нові назви. За всіма пунктами, крім двох, кияни віддають більшість голосів за перейменування. Не підтримують жителі столиці лише дві нові назви. Так, більшість голосів поки віддано проти перейменування бульвару Дружби Народів на бульвар Миколи Міхновського (першого ідеолога українського націоналізму). Прихильники нової назви бульвару поки відстають із невеликим відривом.

Чи з'явиться в Києві вулиця Нємцова? Думка експертаВ ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» директор «Центру суспільних відносин» Євген Магда оцінює обіцянку Віталія Кличка.

Категорична більшість киян сьогодні виступає проти перейменування вулиці Маршала Тимошенко (командував вторгненням радянських військ до Польщі в 1939 році, в 1942-му - очолював оборону Сталінграда) на вулицю імені українського письменника-дисидента Миколи Кагарлицького. Наразі проти рішення проголосували 280 осіб, за – віддали свої голоси 94 людини.

Громадське обговорення нових назв для цих 12 вулиць завершиться 5 вересня. За цей час шальки терезів ще можуть схилитися в зовсім інший бік.

Олег Грищак

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: