Літній відпочинок українців: дешево та без віз

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Мрії більшості українців про якісний та відносно доступний за цінами відпочинок знову розбилися об реалії життя. Довгоочікуваний безвізовий режим із країнами ЄС, який політики обіцяли вже цього літа, знову відкладений на невизначений термін. Так само повільно відбувається відновлення економічних можливостей більшості громадян, що обмежує вибір напрямків для літнього відпочинку.

Саме тому вибір місць та можливостей для відпочинку залишаються більш ніж скромними. Так, згідно із соціологічним опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, цього року частка українців, які не планують літній відпочинок, зменшилася лише на 6% порівняно з минулим роком і нині складає 63%. Серед опитаних 25% взагалі не мають можливостей поїхати хоча б кудись. Таким чином, близько 2/3 українців так чи інакше взагалі не зможуть розслабитися на морському узбережжі чи то в межах України, чи то за кордоном.

Єдина позитивна тенденція подібних процесів – українці стали більше подорожувати своєю країною. Хоча, згідно з даними Державної служби статистики, загальна кількість людей, які подорожують всередині України, суттєво зменшилася після анексії Криму: якщо в 2010-2011 роках «внутрішніх» туристів було майже 700 тисяч, то минулого року ця цифра склала лише 357 тисяч. Втім, туроператори зазначають, що точно порахувати кількість напрямків, відпочивальників та їхні витрати майже неможливо, адже внутрішній український туризм досі залишається недослідженою сферою економічних відносин.

Непопулярний Крим

Анексія Криму за два роки внесла суттєві корективи до його туристичної привабливості. Завдяки клімату, чудовому узбережжю та красі природи півострів досі залишається перлиною відпочинку на Чорному морі. Втім, як зазначають туроператори, передусім Крим втрачає привабливість серед туристів через слабку розвинену інфраструктуру та ціни, що постійно зростаючть. Окрім того, ситуація посилилася незручностями із суходільним сполученням та політичною складовою.

Війна на Донбасі та недружні відносини з Росією природньо вплинули на настрої українською туриста, який і раніше був незадоволений сервісом та якістю послуг під час свого відпочинку в Криму. За даними соціологічного опитування КМІС, як і рік тому, на відпочинок до Криму планує їхати лише 1% українців. При цьому більшість із тих, хто бажає відпочити на узбережжі окупованого Криму, територіально проживають у південних та східних областях України. Цікаво й те, що Державна прикордонна служба також не має офіційної статистики, скільки ж українських відпочивальників перетинають умовну лінію розмежування із Кримом у Херсонській області.

Пасажиропотік до Криму впав майже вдвічі – ДПСУ червні цього року кількість громадян та одиниць автотранспорту, які перетнули адмінкордон із Кримом, скоротилася.

Суттєво спадає популярність відвідин Криму та з боку саме російських відпочивальників. Зокрема, економічні санкції даються взнаки і для росіян, які вперше за багато років почали нарікати в соціальних мережах на захмарні ціни відпочинку на півострові. Більшість росіян та жителів Криму в розмовах не під запис визнають, що за останні 2 роки туристична галузь на півострові зазнала суттєвих збитків, втім, порушувати цю тему в публічній площині не наважуються. Ще одна причина подорожчання відпочинку в Криму – високі ціни на продукти харчування, які до анексії були для більшості росіян привабливими, адже близько 92% усіх продовольчих товарів завозилися саме з території України. Зараз український товар – рідкість на півострові.

До речі, саме з потребою більш якісного відпочинку для росіян експерти пов’язують нещодавнє рішення президента РФ Володимира Путіна відновити туристичну та економічну співпрацю з Туреччиною. «При цьому бажано, щоб турецький уряд вжив додаткових заходів, спрямованих на забезпечення безпеки російських громадян на території Туреччини», – йдеться в повідомленні прес-служби російського президента. І хоча російські чиновники прогнозують, що цього літа Крим відвідають від 6 до 7 млн росіян, в Україні скептично ставляться до такого прогнозу. Так, за словами колишнього міністра курортів і туризму Криму Олександра Лієва, минулого року на півострові відпочили всього близько 2 мільйонів осіб, що є катастрофічною ситуацією для місцевої туристичної галузі.

Нові напрямки для відпочинку

Натомість українська влада не надто поспішає створювати сприятливі умови для відпочинку своїх громадян як на території України, так і за кордоном. В 2016 році найпопулярнішими місцями для відпочинку на Чорному морі є Одещина, а також степові Миколаївська та Херсонська області. Популярним напрямком відпочинку на Азовському морі стало місто Бердянськ.

Як виконують свої обіцянки нардепи з комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму?Слово і Діло порівнює відповідальність нардепів з комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

При цьому, як зазначають туроператори, в Одесі досить швидко зуміли перелаштуватися на більш вибагливого внутрішнього споживача й налаштувалася на якісний відпочинок на будь-який смак та гаманець. Середня вартість тижневого відпочинку на морі в Одесі, Затоці, Кароліно-Бугазі з харчуванням та розміщенням у готелі від 3-х зірок буде коштувати від 6 до 8 тисяч гривень на людину. Однак є можливість відпочити у значно дорожчих апартаментах, на приватних пляжах та з купою додаткових опцій для дозвілля. Звичайно, за всі забаганки доведеться додатково платити.

Більш бюджетним варіантом є відпочинок у Залізному порті (Херсонська область), де ціна за добу проживання в готелі неподалік морського узбережжя стартує від 200 грн за особу. Подібний за рівнем сервісу однак трохи дорожчим є відпочинок у селищі Коблево (Миколаївська область): тут ціни на проживання стартують із 250-300 гривень із людини за добу.

Ще одна закономірність, за словами туроператорів, полягає у скороченні терміну відпочинку: українці через брак фінансових можливостей суттєво скоротили тривалість своїх відпусток у середньому з 14 до 7 днів.

І все ж серед тих, хто таки наважується відпочити за кордоном, найпопулярнішими залишаються напрямки недорогого відпочинку в Балканських країнах, Туреччині та Єгипті. Найпопулярнішою за кількістю відпочивальників залишається Туреччина: тижневий відпочинок на двох у 3-зірковому готелі з повним пансіоном обійдеться в суму еквівалентну 600 доларам США. Ще один напрям, який за останні 2 роки став користуватися популярністю серед українців, – відпочинок в Албанії та Чорногорії. І хоча якість сервісу в цих країнах досі залишає бажати кращого, можна розраховувати на цілком пристойний відпочинок на 7 днів у межах 500-600 доларів на одну людину з перельотом. Звичайно, йдеться про «високий сезон», а також слід розуміти, що верхньої цінової межі не існує.

Загалом, влітку 2016 року українці виявляють цікавість до відпочинку в Греції, на Кіпрі, в Болгарії та Єгипті. Ці напрямки вже тривалий час є традиційними та сприйнятливими у фінансовому плані для більш заможних жителів великих українських міст. Ключова обставина, яка впливає на такий вибір українців, полягає в тому, що до цих країни не потрібно довго оформлювати візи. До того ж, за послугу швидкого оформлення шенгенської візи на незначний туристичний період посередники беруть плату від 80 до 120 євро, а це додаткові фінансові витрати (близько 2500-3500 тисяч гривень). Ну а за новими враження поїхати до більш далеких курортів Європи чи до екзотичних країн можуть собі дозволити лише ті громадяни, які передбачили на тижневий відпочинок на одну особу від 30 до 50 тисяч гривень.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: