Реформа митниці: чи зламають українську корупційну систему американці?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Ані інноваційна економіка, ані гасла про соціальну справедливість не змінять систему роботи української митниці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи заяву Володимира Гройсмана про те, що в Україну прибула спецмісія США з реформування митниці, яка допоможе швидко змінити систему.

«Україна значною мірою має адаптувати законодавство під вимоги СОТ. Відповідні зобов'язання є в Угоді про асоціацію. Україна ратифікувала основні конвенції в цій сфері. При цьому весь час ведеться компанія з боротьби з корупцією, але результати обмежені», – розповідає Сіденко.

Як пояснив експерт, проблему корупції та контрабанди не вирішити лише формальними заходами.

«Проблема закладена набагато глибше, оскільки в свідомості людей є схильність до корупційних діянь. Будь-які запозичені з-за кордону заходи, хоча й можуть бути корисними, не вирішать проблему комплексно», – наголосив він.

Чи можливо реформувати українську митницю? Огляд обіцянок політиківУ День української митниці «Слово і Діло» проаналізувало, чи є у вітчизняних політиків воля до реформування митних органів.

«У нашій країні діє системна корупція та контрабанда, яка управляється на різних рівнях. Це вже система», – зауважив Сіденко.

На його переконання, з контрабандою потрібно боротися жорсткими методами.

«Західний кордон та Одеська митниця традиційно є найбільшими осередками контрабанди. На сьогодні більша частина кордонів є проблемною, але Одеса – центр таких контрабандних схем, там існують цілі клани, які спеціалізуються на контрабандних операціях», – констатував економічний експерт.

За його словами, щоб протидіяти контрабанді, потрібні відповідні інтегровані інформсистеми, які відстежують обіг усіх товарів. По-друге, має бути налагоджена митна статистика та митне оформлення відповідно до стандартів з ЄС.

Нагадаємо, місяць тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що на пунктах пропуску через митний кордон України встановлять обладнання для сканування товарів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: