Гонтарева: 90% неповернутого рефінансу було видано за часів Тимошенко-прем'єра

Читать на русском
За часів прем'єрства Юлії Тимошенко Національний банк України рефінансував неплатоспроможні банки на 77 млрд гривень.
Валерія Гонтарева

За часів прем'єрства Юлії Тимошенко Національний банк України рефінансував неплатоспроможні банки на 77 млрд гривень. 90% із цієї суми не було повернуто.

Про це в інтерв'ю «Українській правді» заявила керівник НБУ Валерія Гонтарева, пише «Слово і Діло».

«Щоб вам було зрозуміло про неплатоспроможні банки, то 90% неповернутого рефінансу було видано ще за часів, коли Юлія Володимирівна була прем'єр-міністром. Там капіталізувалися банки, які потім вивели з ринку, й там видавався рефінанс на загальну суму 77 мільярдів гривень за курсом 5», – розповіла Гонтарева.

Прокуратура перевіряє, кому НБУ видав 9 млрд грн рефінансу – ЗМІПрокуратура Києва проводить розслідування зловживань з боку топ-менеджменту Національного банку України

На уточнення про те, що її попередник Степан Кубів на чолі НБУ також рефінансував банки «направо й наліво», Гонтарева зазначила, що Кубів багато видавав системним банкам, які зараз погашають рефінанс.

«Банки, яким найбільше було видано рефінансу, не були відправлені до Фонду (гарантування вкладів – Ред.), а прийшли й гасять зараз свої кредити. Деякі, зрозуміло, пішли до Фонду. Але, повірте, Жеваго 6 мільярдів гривень колись не Кубів видавав. І 7 мільярдів гривень Фірташу теж не він давав. А вони всі вже пішли звідси з ринку», – зазначила глава Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: