Експерт: cистема виплати пенсій нагадує часи поділу на класи – аристократи та кріпаки

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Наразі в Україні є системна проблема з пенсіями, що стосується привілеїв пенсійного віку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» у сфері пенсійного забезпечення Павло Кухта, аналізуючи інформацію про те, що в Мінсоцполітики прогнозують соціальний вибух через рік-півтора в зв’язку з дефіцитом Пенсійного фонду та пенсійними виплатами.

«Проблема в тому, що багато хто в нас виходить на пенсію значно раніше, ніж мав би. При цьому демографічні тенденції є негативними. Офіційна зайнятість є низькою. Фактично, одна людина, що працює, утримує одного пенсіонера. Все разом це призводить до дуже небезпечної ситуації, тому що вся ця система потребує дуже великих витрат, зокрема за рахунок цих привілеїв», – розповідає Кухта.

Крім того, як підкреслив експерт, є ще надбавки, встановлені незрозуміло як і чомусь лише певним категоріям людей.

«Зараз розпочати потрібно принаймні з ліквідації привілеїв. У нас ситуація, коли прокурори в 40 років виходять на пенсію, продовжують працювати, а в результаті отримують зарплату та пенсію. Це повний абсурд. Начебто поділ на аристократів та кріпаків», – констатував Кухта.

На його переконання, проблема в тому, що в нас є привілейовані категорії, яким ми платимо пенсії зарано, забагато й тягнемо їх, даючи гроші, яких вони не заробили.

Безумовно, за його словами, дефіцит Пенсійного фонду є великим. Ця система соціального страхування має фінансувати себе сама.

«Логіка в тому, що це має бути страхова система, але насправді вона в дефіциті. Реальний рівень податкового навантаження на заробітні плати був таким великим, що іншого виходу не було. Зараз є курс на зниження податкового навантаження. Відповідно, це потрібно чимось компенсувати. В першу чергу ліквідацією привілеїв», – проаналізував ситуацію Павло Кухта.

Додамо, що 14 квітня 2016 року віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що в першу чергу має намір провести пенсійну реформу та пообіцяв не допустити банкрутства Пенсійного фонду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: