G7 готова підтримати Україну у вирішенні проблем ЧАЕС

Читать на русском
Зараз над зруйнованим 4-м блоком ЧАЕС зводиться нове укриття у вигляді арки – Новий безпечний конфайнмент.

Лідери країн «великої сімки» підтвердили готовність надати Україні підтримку у вирішенні проблем Чорнобильської АЕС.

Про це лідери G7 заявили в підсумковій декларації саміту, який проходить в Японії, повідомляє «Слово і Діло».

«Ми підтверджуємо нашу прихильність у прийнятті спільних зусиль з Україною, щоб забезпечити стабільний та екологічно безпечний стан Чорнобильської АЕС через 30 років після катастрофи», – йдеться в декларації.

Нагадаємо, що ФРН виділить Україні додатково 19 млн євро для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Фінансову допомогу на ліквідацію наслідків аварії на станції також надають 44 держави.

Аварія на ЧАЕС 30 років потому: підсумки та перспективиУ день 30-річчя з моменту вибуху на Чорнобильській АЕС Слово і Діло звело основні дані, пов’язані з катастрофою та нинішнім станом розв’язання проблем станції.

Зараз над зруйнованим 4-м блоком ЧАЕС зводиться нове укриття у вигляді арки (Новий безпечний конфайнмент). Висота арки становить 110 метрів, довжина – 165 метрів, арочний проліт – 260 метрів. Після зведення НБК ліквідатори приступлять до робіт із вилучення 1400 тонн радіоактивного розплаву та демонтажу залишків реактора.

Раніше глава Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук заявляв, що після завершення монтажу арки над четвертим блоком Чорнобильської АЕС інвестиції в Україну на вирішення питань ліквідації наслідків аварії припиняться.

За весь час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ФРН внесла близько 300 млн євро на ці цілі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: