Трагедія ЧАЕС: приховані факти та пошук донорів для саркофагу

Читать на русском

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Сьогодні Президент України звертається до міжнародних донорів для ліквідації наслідків вибуху.

Президент України Петро Порошенко в день річниці Чорнобильської трагедії оприлюднив заяву, в якій повідомив про необхідність міжнародної підтримки для подолання наслідків катастрофи.

Про це пише «Слово і Діло, посилаючись на «УП».

Аварія на Чорнобильській АЕС – руйнування четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Тільки протягом перших 3 місяців після аварії загинула 31 людина. Радіонуклідами було забруднено більш ніж 145 тис. кв. км території України, Білорусі та Росії. Для ліквідації наслідків катастрофи було мобілізовано понад 600 тисяч осіб. Усунення її наслідків триває досі.

Трагедія 29-річної давності, що забрала життя і здоров'я безлічі ліквідаторів і самих жителів, до сьогоднішнього дня викликає багато запитань, а деякі моменти залишаються під грифом секретності.

Лише через деякий час стало відомо, що вже після 2 років роботи ЧАЕС почалися технічні неполадки. Вже тоді були зафіксовані факти відходу від проектів і порушення технології ведення будівельних і монтажних робіт, що могло призвести до аварій.

Також, за деякими даними, аварія сталася під час проведення експерименту з вивчення можливості використовувати інерцію ротора турбогенератора для вироблення якої-небудь кількості електроенергії у випадку, якщо в майбутньому реактор аварійно зупиниться. Експеримент мав проводитися на потужності реактора в 700 МВт, проте перед його запуском її рівень впав до 30 МВт. Оператор спробував відновити потужність і почав експеримент в 1:23:04 при показнику в 200 МВт. Через кілька секунд потужність реактора почала зростати і в 1:23:40 оператор натиснув кнопку аварійного захисту. Пізніше саме дії цих кількох десятків секунд стануть офіційною версією причин аварії. Однак, як вважає заступник головного інженера станції з експлуатації Анатолій Дятлов, всі дії оператора були раніше передбачені на інструктажі і зроблені в штатному (а не аварійному) режимі для глушіння реактора.

Сьогодні, коли пройшло багато років, Президент сподівається, що Україні допоможуть завершити зведення укриття над реактором атомної станції.

«У нинішні непрості часи для України особливо важлива підтримка світової спільноти у подоланні чорнобильських проблем. Сподіваємося, що спільно з країнами-донорами ми зведемо надійне і безпечне укриття над зруйнованим енергоблоком, щоб назавжди захистити українців й інші народи від повторення трагедії 1986 року», – сказано в заяві Президента.

Заступник керівника проекту з будівництва конфайнмента Віктор Залізецький повідомив, що для забезпечення фінансування будівництва конфайнмента (об'єкт «Укриття») на ЧАЕС необхідно залучити ще 500 мільйонів євро донорської допомоги. 29 квітня у Великобританії пройде чергова конференція донорів.

Завершення робіт з будівництва саркофагу над реактором заплановано на кінець 2017 року, а загальна підсумкова вартість плану заходів на об'єкті «Укриття» оцінюється на рівні в 2,15 млрд євро.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: