Експерт пояснив, як працює система субсидіювання для українців

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Держава на сьогодні не має повної картини та конкретної думки щодо всіх поточних рахунків, розрахунків та заборгованостей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи систему субсидіювання населення в Україні та інформацію про те, що до жовтня запустять єдину електронну систему розрахунку субсидій.

«Статистика є, але враховуючи такий стан речей, складно уявити, як працюватиме електронна система», – констатував Павлюк.

На переконання експерта, заяви урядовців про те, що кількість субсидованих постійно зростатиме, не відповідає дійсності.

«Можна фінансувати людей, які не можуть заплатити, а можна здешевлювати сам енергоносій, щоб він був дешевим для всіх. Зараз 5 млн мають отримати субсидії, хоча є сумніви, що так буде насправді», – розповідає він.

Зростання тарифів ЖКГ: чи врятують субсидії та до чого призведе чергове підвищення? ЕкспертЕксперт проаналізував заяву Володимира Гройсмана про те, що українці з низькими доходами не відчують підвищення ціни на газ.

За його словами, інструментів зниження вартості послуг є декілька. Наприклад, адресні субсидії та дотації. До цього часу ми дотували всіх, а не субсидіювали окремо.

«Проблема в тому, що субсидії не є монетизованими й люди не можуть витратити їх на утеплення будинку, щоб скоротити потребу електроенергії та потребу отримувати субсидії далі. Гроші проходять платежем компаніям, які надають послуги, й людина може навіть не знати, яка вартість у квитанції», – проаналізував ситуацію Святослав Павлюк.

Додамо, що віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що держава зможе забезпечити субсидіями всіх, кому буде складно оплачувати комунальні послуги за новими тарифами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: