У Мінсоцполітики розповіли, скільки українців отримують субсидії

Читать на русском
За перші три місяці цього опалювального сезону на субсидії було направлено понад 26 млрд грн, тоді як в 2013 році – 1,6-1,7 млрд грн
Начальник департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко

В минулому опалювальному сезоні енергосубсидії отримали 5,5 млн українських домогосподарств, що становить 36% від їх загального числа.

Про це заявив начальник департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко, повідомляє «Слово і Діло».

«За перші три місяці цього опалювального сезону на субсидії було направлено понад 26 млрд грн, тоді як у 2013 році – 1,6-1,7 млрд грн», – сказав Музиченко.

За його словами, з урахуванням очікуваного подальшого підвищення тарифів та без зміни ситуації в зростанні доходів громадян число людей, що отримають енергосубсідії, може зрости до 75%.

«Середній розмір субсидій в неопалювальний сезон становить близько 100-150 грн на місяць на домогосподарство, тоді як в опалювальний сезон – 2-2,5 тис. грн», – говорить Музиченко.

Найбільше одержувачів субсидій зафіксовано у Волинській, Полтавській, Сумській областях, де частка одержувачів субсидій становить 50-60%. «Ці регіони дуже газифіковані, а населення має низький рівень доходів», – пояснив начальник департаменту.

Водночас у промислових регіонах (Дніпропетровська та Харківська області, Київ) частка одержувачів субсидій становить близько 20-25%. «Однією з причин цього є більш низькі тарифи на теплову енергію для населення, ніж ціни на природний газ», – сказав Музиченко.

Музиченко також висловив стурбованість із приводу переходу на монетизацію виплачуваних зараз у безготівковій формі субсидій, оскільки це може призвести до зростання заборгованості перед постачальниками послуг.

Нагадаємо, що ЄБРР вважає наявну в Україні систему надання житлових субсидій неефективною й закликає її змінити.

Як повідомлялося раніше, в Державному бюджеті на 2016 рік на субсидії планується виділити близько 43 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: