Зростання тарифів ЖКГ: чи врятують субсидії та до чого призведе чергове підвищення? Експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Підвищені тарифи вдарять по всіх – як по середньому так і по заможньому прошарку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко, аналізуючи заяву Володимира Гройсмана про те, що українці з низьким рівнем доходу не відчують підвищення ціни на газ, оскільки напрацьована ефективна система субсидій.

«Важко уявити, яким чином побудувати справедливу систему субсидій. Єдине джерело – збільшення рентних платежів, але в такому разі буде величезний спротив видобувної галузі. Приватні видобувні компанії будуть однозначно налаштовані проти», – констатував Дяченко.

Як зазначив експерт, нинішні ціни на газ будуть дуже серйозним тягарем, а субсидії не покриють цю проблему, й не виключено, що підвищені тарифи призведуть до масових неплатежів.

«Одна річ, якби 5% у країні потребували субсидій, а в нас до 75% населення можуть вимагати субсидій. Це реальність. Нинішня система навряд чи зможе забезпечити таку кількість населення. Вона може бути навіть дуже продумана, але це занадто велика кількість і це неправильно за фактом, коли такий відсоток потребує допомоги», – аналізує він.

При цьому, за його словами, крім прозорої системи субсидій, потрібні ще й реформа заробітної плати, більш гнучка система соцдопомоги, ліквідація монополії НАК «Нафтогазу», через яку зараз також завищують ціни.

Додамо, що віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що коштів, зафіксованих у Державному бюджеті, вистачить для того, щоб надати субсидії всім, хто внаслідок підвищення тарифів потребуватиме допомоги від держави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: