Експерт: на тлі зростання цін і тарифів підвищення соцстандартів на 12% є несуттєвим

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

З 1 травня, згідно з рішенням уряду, основні соціальні стандарти збільшили на 6%. Відтак, прожитковий мінімум зросте з 1330 до 1399 грн, мінімальна заробітна плата – з 1378 до 1450 грн, а пенсія – з 1074 до 1130 грн. У Мінсоцполітики прогнозують, що соціальні стандарти цього року в цілому зростуть приблизно на 12%, а представники влади запевняють, що рівень життя українців підвищуватиметься.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак дотримується протилежної думки й не покладає великих надій на поліпшення економічної ситуації.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «ГолосUA».

«Підвищення соціальних стандартів навіть у два етапи не зможе покрити для населення різницю з підвищенням тарифів на енергоносії», – констатував він.

Більше того, за його словами, таке збільшення не покриє навіть приблизно рівень інфляції, який у 2015 році склав близько 50%.

Проблема не у високій ціні на газ, а в низьких зарплатах – експертЕксперт енергетичних програм Центру Разумкова поділився міркуваннями щодо підвищення тарифів із 1 травня.

«Якщо взяти кумулятивне підвищення ще за 2014 рік, то збільшення мінімальних зарплат і пенсій на 12% цього року не покриє й 10% від загальної суми інфляції», – впевнений експерт.

За його словами, нинішнє підвищення соцстандартів лише частково компенсує той рівень інфляції, який прогнозують на 2016 рік.

«Мало хто зважає на кумулятивну інфляцію за 2014 і 2015 роки, до того ж, за цей період до Бюджету не було закладено жодних збільшень пенсій та зарплат для громадян. На тлі зростання цін підвищення соціальних стандартів на 6% у травні та ще на 6% у грудні виглядає несуттєвим і лише частково компенсує інфляцію, яку очікують у 2016 році», – проаналізував ситуацію Андрій Новак.

Додамо, що другий етап підвищення соцстандартів запланований на 1 грудня.

Крім того, новообраний прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав ВР вже наступного тижня скасувати оподаткування пенсій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: