Проблема не у високій ціні на газ, а в низьких зарплатах – експерт

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

З 1 травня зростає ціна на газ для населення та підприємств теплокомуненерго, що призведе до підвищення цін на тепло та гарячу воду майже на 80%. В підсумку платіжки для українців приходитимуть з іще більшими сумами за житлово-комунальні послуги.

Провідний експерт енергетичних програм Володимир Омельченко вважає, що проблема не в черговому підвищенні тарифів, а в провальній економічній політиці.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Центр Разумкова.

«Потрібно боротися не за дешевий газ, а за високі зарплати, енергоефективність і збільшення власного видобутку газу. Це єдиний шлях, який може привести Україну до нормальної ситуації з газозабезпеченням і макроекономічною стабільністю. А ігри з дешевим газом уже час закінчувати», – пояснює Омельченко.

Як відзначив експерт, для українців тарифи завжди були високими та дорогими, але зараз важливо, щоб політичний популізм, який ми чуємо вже 25 років, був відкинутий.

«Багато партій спекулювали на тарифах і фактично руйнували економіку країни, тому що населення й раніше платило високу ціну. Лише відбувалося це за рахунок низьких зарплат, відсутності медичного обслуговування, нормальної освіти, доріг тощо», – наголошує експерт.

За його словами, зараз варто сконцентруватися не на проблемі тарифів, а перемкнутися потрібно на питання розвитку країни, на інвестиції та нову економічну політику.

Нагадаємо, 27 квітня Кабмін ухвалив рішення про встановлення єдиної ціни на газ для населення, згідно з яким кінцева ціна на паливо з 1 травня 2016 складе 6 879 грн за тисячу кубометрів.

Водночас новообраний прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв знайти до початку опалювального сезону додаткові компенсатори для полегшення сплати комунальних послуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: