Експерт назвав підводні камені єдиної ціни на газ для населення

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

З точки зору ринку, ідея правильна, тому що єдина ціна на газ дійсно має бути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко, оцінюючи рішення Кабміну встановити єдину ціну на газ для населення та промислових споживачів у розмірі 6879 грн.

«Проблема в тому, що незрозуміло, наскільки це об'єктивно, тому що ситуація така, що газ постачатимуть промисловості компанії, а для них не існує поняття ринкової ціни: до якої домовилися на підставі контрактів, така і буде. Поняття єдиної ціни розмите. Або потрібно відпускати ціни взагалі та переходити на ринковий принцип тарифоутворення – тоді буде єдина ціна», – пояснює Дяченко.

За його словами, те, що зараз зроблено, це просто підняття ціни. Її підігнали під потрібні показники й встановили середню ціну для промисловості, але за критеріями собівартості вона, звичайно, завищена.

Крім того, експерт зазначив, що це зовсім не означає, що ціна на газ не змінюватиметься.

Демчишин про ціну газу: так різко підвищувати тарифи неправильноГлава Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин вважає, що різке підвищення цін на природний газ для населення є непродуманими неправильним кроком.

«Гройсман апелює, що це єдина ціна для промисловості та населення. Але ціни на промисловість – річ мінлива, тому що вони прив'язані до тих цін, за якими купує НАК «Нафтогаз». Зараз зростають ціни на нафту. Відповідно, в будь-якому разі ціни на газ для промисловості підвищуватимуться, а якщо задекларований принцип єдиної ціни, то й населення очікує підвищення», – пояснив фахівець.

Як зазначив Дяченко, це дійсно єдина ціна, але лише на цей момент.

Як відомо, відповідно до вимог МВФ, ціну на газ для населення мали підвищити ще 1 квітня, проте тоді Яценюк вирішив відтермінувати підвищення на місяць.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: