У Мінекономіки пояснили, як формується тариф на газ за єдиною ціною

Читать на русском
Оптова ринкова ціна природного газу, яка встановлюється з 1 травня 2016 року, становить 4942 грн/тис. куб. м.

Міністерство економічного розвитку та торгівлі оприлюднило роз'яснення щодо постанови Кабміну «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України №758 від 1 жовтня 2015 року».

Про це повідомляється на сторінці відомства в Facebook, передає «Слово и Діло».

«Граничний рівень роздрібних цін на природний газ встановлюється на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів, яка утворюється на основі оптової ціни, середньозваженого тарифу на транспортування 219 грн, середньозваженого тарифу на розподіл 513,7 грн і торгової націнки постачальника 57,4 грн за тисячу кубометрів», – йдеться в повідомленні.

Таким чином, оптова ринкова ціна природного газу, яка встановлюється з 1 травня 2016 року, становить 4942 грн/тис. куб. м.

Ця ціна встановлюється на основі наступних даних: – прогнозної ціни на німецькому газовому хабі NCG за даними агентства Platt's European Gas Daily; – вартості транспортування від NCG до західного кордону України через територію Німеччини, Чехії та Словаччини за тарифами європейських операторів ГТС; – установленого НКРЕКП тарифу на послуги з транспортування природного газу транскордонними газопроводами до точок входу до ГТС України.

Для виробництва тепла та централізованого постачання гарячої води НАК «Нафтогаз України» постачатиме природний газ за 4942 грн/тис. куб. метрів.

Ця ціна також не враховує тариф на послуги з транспортування та розподілу природного газу, а також податків і зборів, що включаються до вартості природного газу відповідно до Податкового кодексу України.

Fitch підтвердило рейтинг дефолту «Нафтогазу»Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings залишило незмінним довгостроковий рейтинг дефолту емітента НАК «Нафтогаз України» на рівні ССС.

У МЕРТ відзначають, що доведення тарифу на природний газ до ринкового рівня дозволить забезпечити планові надходження до Державного бюджету, які будуть перенаправлені на виплату житлових субсидій українцям.

Також це допоможе залучити інвестиційний ресурс для забезпечення власного видобутку природного газу на рівні 29 млрд куб м. до 2020 року.

Нагадаємо, що сьогодні на засіданні Кабміну міністри одностайно встановили єдину ціну на природний газ для населення в розмірі 6 тис. 879 грн за тис. кубометрів.

Як повідомлялося раніше, НКРЕКП підвищила з 1 квітня мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 рази – до 3,6 тис. грн за тис. куб. м палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: