«Нафтогаз» виживає за рахунок постійного підвищення тарифів – експерт

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

НАК «Нафтогаз» тримається за рахунок збільшення тарифів для населення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, аналізуючи інформацію про те, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило рейтинг дефолту «Нафтогазу».

«НАК «Нафтогаз» вже тривалий час перебуває не в найкращому стані. Але не потрібно це пов'язувати з «Газпромом». Зараз співробітництво мінімальне – лише транзит, тому ані на відносини, ані на судові позови, тим більше на арбітраж у Стокгольмі, це не матиме впливу», – зазначив Саприкін.

Як пояснив експерт, наразі складно говорити про покращення чи підвищення ефективності роботи НАК «Нафтогаз», але головне джерело виходу з кризи для компанії – це якраз підвищення тарифів.

«Тому далі планується чергове збільшення тарифів на транзит, на вартість газу. Це, безумовно, певною мірою покращує стан компанії, однак населення вже ледь платить такі тарифи. Крім того, значну роль відіграє держава, тому що кошти з Держбюджету перекачуються до НАК «Нафтогаз», – вважає він.

«Нафтогаз» ризикує «поховати» українську ГТС – експертЕксперт проаналізував заяву Андрія Коболєва про те, що будівництво «Північного потоку-2» – це російський «троянський кінь» для Європи.

Експерт підкреслив, що складається ситуація, за якої населення не може нормально існувати, оскільки перебуває в боргу в держави й не здатне самостійно заплатити за комунальні тарифи.

«А «Нафтогаз» замість того, щоб навести лад у базових компаніях («Укрнафта» та «Укргазвидобування»), виживає за рахунок підвищених тарифів», – проаналізував Володимир Саприкін.

Зазначимо, що з 1 травня слід очікувати підвищення цін на газ для населення. Як відомо, йдеться про пільгову ціну, яка збільшується з 3600 грн до 5500 за тисячу кубометрів газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: