Демчишин про ціну газу: так різко підвищувати тарифи неправильно

Читать на русском
Таким чином, Володимир Демчишин дотримується точки зору, що терміни підвищення тарифів до ринкового рівня слід продовжити.
Владимир Демчишин

Глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин вважає, що різке підвищення цін на природний газ для населення є непродуманим і неправильним кроком.

Про це Володимир Демчишин заявив у інтерв'ю виданню «Апостроф», повідомляє «Слово і Діло».

«Без доступу до капіталу та без можливості проводити реформи в напрямку енергоефективності так різко підвищувати тарифи неправильно. Для цього явно потрібен не один і навіть не три роки, на жаль», – сказав міністр енергетики.

Таким чином, Володимир Демчишин дотримується точки зору, що терміни підвищення тарифів до ринкового рівня слід продовжити.

Водночас в Мінеенерго не відмовляються від встановлення ринкових цін на енергоносії. «Я вважаю, що ціна в перспективі має бути ринковою. Але питання «коли?» все-таки має бути відкритим», – підкреслив він.

Демчишин також висловив упевненість, що перегляд термінів встановлення ринкових цін на енергоносії для населення згідно з меморандумом з Міжнародним валютним фондом належить до компетенції парламентської коаліції.

«Це питання коаліції. Якщо зараз сформується коаліція, яка скаже, що для цього процесу потрібно не три роки, а чотири роки або шість років, мені здається, що це також позиція. Це політична позиція, а не виконавча», – сказав він.

ЄС переживає, що їхні гроші використовуватимуться в якості субсидії олігархам – ТомбінськийДержавні закупівлі дуже часто є джерелом корупції і Європейський Союз переживає, що їхні гроші будуть розкрадені.

Демчишин впевнений, що субсидування енергоносіїв не стимулює споживачів впроваджувати енергозберігаючі технології. Згідно з міністерською статистикою, середнє споживання домогосподарств, які отримують субсидії, на 100 куб. м газу на місяць більше, ніж у тих, які таких субсидій не отримують.

Раніше Володимир Демчишин заявляв, що Україна готова купувати газ у Росії за ціною $160-$ 170 за тисячу кубів, оскільки це справедлива ринкова ціна.

У Міненерго також розраховують на збільшення видобутку газу приватними компаніями на 25-30% в поточному році.

Всього в переліку обіцянок Володимира Демчишина зафіксовано 52 згадок, з яких 22 (42%) він виконав, а 12 (23%) – виконати йому так і не вдалося. З повним списком обіцянок міністра енергетики можна ознайомитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: