Влада бореться з корупцією за принципом «не чіпати інших, щоб не чіпали мене» – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Під різними приводами вже створено п'ять органів для боротьби з корупцією.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи заяву голови НАБУ Артема Ситника про те, що в НАБУ немає інструментів боротьби з неправдивими деклараціями.

«У нас на кожен корупційний виклик створюється новий корупційний орган, а в реальності боротьба з корупцією та незаконними доходами чиновників не ведеться. Ключовий аспект не в створенні органів, тому що й до НАБУ в країні вистачало антикорупційних законів і механізмів», – пояснює Якубін.

Проблема в тому, як підкреслив він, що у нас ведеться фасадна боротьба з корупцією. Це спроба створити видімість для західних партнерів.

Кому за державу не прикро: найгучніші корупційні справи в УкраїніХто з корупціонерів у чому був звинувачений, що прокуратура знаходила під час обшуків та яке покарання понесли головні хабарники?

«В Україні працює солідарність політичного класу: не чіпати інших, щоб не чіпали мене», – зазначив політолог.

Саме тому, як переконаний експерт, реальної боротьби з корупцією немає.

«Іноді на середньому рівні є якісь спроби, справи звучать голосно в ЗМІ, але розсипаються в суді. Наприклад, ситуація з Насіровим. Його голосно заарештовували, але це нічим не завершилося. А відмазки в стилі «у нас немає повноважень, не наш профіль, та й в принципі в цій справі немає корупції» вже стали стандартними», – проаналізував Олексій Якубін.

Додамо, що минулого року директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник пообіцяв, що справи НАБУ не будуть політичними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: