«Прем'єріада»: тимчасове зміцнення влади, але не вихід із кризи – огляд західних ЗМІ

Читать на русском
Гройсман – сильна фігура на політичній дошці України. Саме він є основним автором плану з відходу від вимоги сепаратистів про федералізацію за допомогою перерозподілу повноважень між центральним і регіональними урядами.

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман має всі шанси стати новим прем'єр-міністром України. Цей крок дозволить зміцнити владну вертикаль, проте не усуне кризові явища в політичній системі та економіці країни.

Такий висновок можна зробити на основі публікацій у провідних західних виданнях, повідомляє «Слово і Діло».

Криза в політичній системі України призводить до швидкого перебігу подій з найнесподіванішими результатами. «Намагання Володимира Гройсмана, соратника українського Президента, сформувати новий уряд України опинилися під загрозою провалу всього через день після того, як Арсеній Яценюк подав заяву про відставку з поста прем'єра», – пише Роман Олеарчик у The Financial Times.

Веселова: на практиці Україна – президентсько-прем’єрська республікаНародний депутат Наталія Веселова, що представляє в парламенті Самопоміч, розповіла про свої зусилля з повернення Донбасу і про те, чому депутатам так складно виконувати свої обіцянки.

У понеділок пройшли переговори між «Блоком Петра Порошенка» та «Народним фронтом» поки ще чинного прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. За їх результатами нібито були досягнуті домовленості про майбутній коаліційний уряд. Але ввечері того ж дня з'явилася новина, що найбільш вірогідний претендент на цю посаду Володимир Гройсман відкликав свою кандидатуру.

Проте, в ніч з понеділка на вівторок прес-секретар Гройсмана заявив, що угода з приводу нового Кабміну досягнута й голосування відбудеться у вівторок. Однак і у вівторок голосування провести не вдалося, Україною продовжує керувати уряд у «перехідному» статусі.

Тривала «прем'єріада» не вигідна Петру Порошенку, оскільки провал у створенні нового складу Кабінету міністрів стане ганебним ударом для прозахідного Президента України.

Водночас прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який перебуває в підвішеному стані, заявив, що після своєї відставки докладе максимум зусиль для підтримки Порошенка. Зміцнюючи таким чином коаліцію, він намагається дати друге дихання реформам, пише кореспондент The Christian Science Monitor Фред Вейр.

Сергій ЛьовочкінНародний депутат України
Льовочкін заявив, що «Опоблок» не підтримає уряд Володимира ГройсманаСказано 12 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Обрання Гройсмана прем'єром, безумовно, зміцнить становище Президента та зніме напругу між Яценюком і Порошенком. «Гройсман дав згоду балотуватися на посаду за умови, що темп реформ збережеться. У нас не залишається часу на подолання кризи. Він знає, що це буде складно, але іншого варіанту немає», – заявив прес-секретар Гройсмана Дмитро Столярчук.

Його призначенн також відкладе на невизначений термін імовірність дострокових виборів до Верховної Ради. З чинної влади в них не зацікавлений ніхто, крім хіба що «Опозиційного блоку» та «радикалів». Адже політичні сили, які стоять за Яценюком і Порошенком, розгубили за два роки довіру виборця й незмінно програють у разі їх проведення.

Гройсман – сильна фігура на політичній дошці України. Саме він є основним автором плану з відходу від вимоги сепаратистів про «федералізацію» за допомогою перерозподілу повноважень між центральним і регіональними урядами.

«Гройсман – адекватний професіонал, і якщо йому дозволять працювати й парламент його підтримає, ми дійсно зможемо побачити світло в кінці тунелю в Україні», – вважає Олександр Черненко, колишній громадський активіст і депутат Ради від «БПП».

Незважаючи на позитивні характеристики, більшість експертного співтовариства визнає брак оптимізму після двох років суцільних розчарувань. Новому прем'єру доведеться докласти максимум зусиль, щоб повернути хоча б частину колишньої довіри до влади.

Івченко: парламент – це зібрання політичних сил, з якими потрібно домовлятисяСлово і Діло поспілкувалося з найвідповідальнішим народним депутатом зі списку Батьківщини і з’ясувало, як фракція Тимошенко збирається виконувати свої численні обіцянки.

«38-річний Гройсман – уже стріляний горобець в українській політичній системі», – пише Стефан Сьохан у статті щоденної Le Figaro. Він не вперше збирається йти в прем'єр-міністри України. Петро Порошенко намагався його поставити на цю посаду ще навесні 2014 року. Але поступившись місцем Яценюку, Гройсман уміло керував запальним українським парламентом, будучи відмінною сполучною ланкою між Президентом і парламентом.

Судячи з ходу переговорного процесу, наступна коаліція буде сформована на базі «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту». Кандидатура міністра фінансів Наталії Яресько, яка свого часу вважалася найбільш вірогідним претендентом на посаду прем'єр-міністра, була відхилена.

Однак лави президентської політичної сили аж ніяк не є зразком єдності. «Олігархи, президент і партії уклали угоду про створення нового уряду. Я не вірю в його здатність провести реформи, він занадто близький до Президента», – заявив Le Figaro депутат від «БПП» Сергій Лещенко.

Обрання Гройсмана главою уряду на якийсь час дасть Петру Порошенко врятувати президентство, незважаючи на навислі над ним звинувачення в корупції. Основні події, очевидно, розгорнуться ближче до кінця поточного-початку наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: