Росіяни живуть за правилом «Будемо в імперській РФ, навіть якщо треба жебракувати»

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

З одного боку, 12% – це велика частина громадян, яка могла б змінити сприйняття, але на що вони готові для того, аби повернути Крим? В РФ люди не будуть за це боротися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політтехнолог, засновник компанії SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко, аналізуючи дослідження, згідно з яким 12% росіян виступають за повернення Криму Україні.

«Окрім того, що 12% хочуть повернути Крим Україні, потрібно провести якісне дослідження: якими силами й на що готові піти громадяни Росії для того, щоб це робити? Є переконання, що лише 2-3% будуть готові за це боротися в різних формах – демократичних, за допомогою демонстрацій, збирати якісь підписи. Решта – лише формально так вважають», – пояснює Одарченко.

Саме цим, на її думку, користується адміністрація Путіна. Кампанія «Крим і Севастополь повернулися в рідну гавань» призвела до формування стійкої підтримки дій Путіна.

Експерт переконана, що повернення Криму – це справа десяти-двадцяти років і в першу чергу питання зміни еліт, наближених до Путіна, а це не відбудеться найближчим часом.

За її словами, в РФ немає прямої кореляції між погіршенням рівня доходу населення та зменшенням рівня довіри до влади. Таким чином і з'являються стереотипи такі, як «Ми є частиною великої держави й готові затягти паски заради великої імперської Росії».

«Тому навіть через різке погіршення життя їхня імперська специфіка не зникне й глобальні зміни не відбуватимуться. Альтернативи немає, люди не звикли бачити щось інакше. Російська пропаганда – це стиль життя. Зламати це можна виключно зміною політичних еліт. Був, наприклад, Ходорковський, але всі знають, чим ця історія завершилася», – проаналізувала ситуацію Катерина Одарченко.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко минулого року запевнив, що Україна ніколи не відмовиться від своїх суверенних прав на Крим і захищатиме всіма доступними засобами права людей, які там живуть.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: