Україна випустила з рук ініціативу деокупації Криму – експерт

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Росії в Криму потрібне однорідне політичне середовище, повністю орієнтоване на Кремль.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валентин Войтків, аналізуючи інформацію про те, що окупанти посилили терор щодо кримських татар.

«Наразі для боротьби з агресією РФ проти кримського народу потрібно формувати міжнародні політичні альянси. Наприклад, із Туреччиною. Стратегія Кремля зрозуміла – вони роблять все для того, щоб значна частина кримських татар була асимільована в російський контекст. Це створення альтернативного Меджлісу, який орієнтуватиметься на Кремль», – пояснює Войтків.

Водночас, як уточнив експерт, ті, хто налаштований радикально налаштовані й ідентифікує себе з українською державністю, просто витіснені.

«Для цього застосовують уже весь репресивний апарат: ФСБ, силові органи, судові розгляди, заборони. Так Радянський Союз розправлявся з корінним народом, який мав якусь претензію на національну ідентичність, і так само діє зараз РФ», – наголосив він.

На його думку, оптимальна стратегія протидії – це максимальна публічність, режим санкцій, об'єднання кримстких татар із близькими етносами.

Але головна проблема в тому, що українська влада випустила з рук ініціативу деокупації та боротьби за права кримських татар.

«Позиція лідерів Меджлісу Чубарова та Джемілєва свідчить про те, що в Криму не задоволені рівнем підтримки офіційної української влади. Ми насправді робимо не так багато, як могли б», – проаналізував ситуацію Валентин Войтків.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що буде боротися за права кримськотатарського народу та пообіцяв найближчим часом повернути Крим Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: