Умланд: перетворення України на парламентську республіку вирішило б політичну кризу

Читать на русском
Україні потрібна сильна законодавча влада, яка мала б усі механізми для вирішення політичних криз.
Андреас Умланд

Кандидат історичних і політичних наук, старший науковий працівник Інституту Євро-Атлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд вважає, що перетворення України на парламентську республіку вирішить проблеми країни.

Про це він написав у власному блозі на «Новом времени», повідомляє «Слово і Діло».

За словами Умланда, поточна політична криза перш за все пов'язана зі слабкою законодавчою владою в Україні.

«Елегантним способом уникнути нових президентських виборів, непотрібних зараз Україні, стала б конституційна реформа, що скасовує український інститут президентства в його нинішній формі. Президент має перетворитися з лідера країни на номінального главу держави з чітко обмеженими повноваженнями й без власного адміністративного апарату, який слід замінити невеликим технічним секретаріатом», – вважає він.

Також Умланд пропонує, щоб глава держави обирався парламентом або зборами народних і регіональних депутатів. Наприклад, 423 депутатами Верховної Ради і 423 депутатами обласних рад.

Позиційні війни: варіанти вирішення політичної кризи в УкраїніЯкі існують виходи з нинішньої урядової кризи та коли закінчиться епопея з відставкою Яценюка?

«Видатні експерти з політичних систем та пострадянського простору в результаті великих досліджень встановили тісний причинно-наслідковий зв'язок між успіхом демократизації та конституційною слабкістю або повною відсутністю всенародно обраного президента в політичній системі юних демократій», – заявляє кандидат політичних наук.

Умланд навів приклади досліджень деяких експертів, у яких вказується, що сильна законодавча влада є «благословенням для демократизації». Тому в таких країнах, як Україна, потрібно створити сильну законодавчу владу, яка й має сфокусуватися на реформах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: