Експерт: РФ сама ставить хрест на газовому діалозі з Україною

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Україна здатна обійтися без російського газу, але зарікатися не можна, тому що російський варіант є найлогічнішим і має бути найдешевшим для нас.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр палива та енергетики, член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, аналізуючи заяву глави НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва про те, що Україна здатна обходитися без газу з РФ цілий рік.

«Ми мали би купляти у РФ газ на кордоні Україна-Росія як мінімум на $30 дешевше, ніж ми купляємо його на кордоні Словаччина-Україна через транзит. А для того, щоб нам цей газ транспортувати із західного кордону в Луганську та Харківську області, потрібно витратити кошти», – пояснює Гудима.

Як наголосив експерт, сьогодні ситуація залежить не від України, тому що ми з Європою довели, що можемо обійтися без газу з РФ. Росія очевидно програє, тому що її газ фактично продається, пройшовши дистанцію.

«Лише в умовах гібридної війни може таке відбуватися», – підкреслив він.

На його переконання, ми маємо добиватися на $30 меншої ціни. Те, що РФ скасовує чи не надає знижку, гірше для них, тому що вони відштовхують Україну від кращого для них варіанту та підштовхують до співпраці з ЄС. Такими кроками РФ ставить хрест на економічному газовому діалозі.

Як відомо, 16 березня 2016 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Україна закуповуватиме газ у діапазоні 160-170 доларів за тисячу кубометрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: