Експерти розповіли, чому екс-голова ДСНС Бочковський досі на волі

Читать на русском
Причиною звільнення з-під слідства одіозних політиків та чиновників є злочинна бездіяльність прокуратури й низький рівень суддівства.

Колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша та голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін прокоментували факт спроби поновлення на посаді звільненого торік зі скандалом голови Державної служби з питань надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського.

Це сталося в четвер в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1», де «Слово і Діло» нагадало, що з моменту скандального арешту минув рік, а Бочковський досі на волі та здійснює спроби поновитися на посаді.

«Останнім часом усе політизовано й з усього робиться відповідний піар. Тобто професіонали повинні добре знати Конституцію, закони, та вміти їх виконувати. А популісти добре грають піаром, але не володіють професійними навичками. Я до того, що потрібно зараз змінювати кадрову політику. Потрібно ставитися відповідально до призначень на посади», – прокоментував ситуацію колишній перший заступник генерального прокурора України Микола Голомша.

Водночас голова «Центру протидії корупції» вважає, що на проблему потрібно дивитися комплексно.

«Я хочу нагадати зараз усій країні, що є два процеси – досудове слідство та суд. Ключова роль – це роль прокурора згідно з новим кримінально-процесуальним кодексом. Чому? Тому що прокурор дає вказівки, обов’язкові для виконання слідчим... Хтось із нас тут перебуває в ілюзіях, що Генпрокуратура, яка свідомо «злила» справи Іванющенка та Єфремова, буде займатися Бочковським та іншими?», – поставив риторичне запитання експерт.

«Політична відповідальність лежить на Президенті України, який півроку «кришує» Шокіна, й тих народних депутатах, які «кришували» його, не підписуючи подання про його відставку», – додав він.

На етапі судового розгляду таких резонансних справ усе ще гірше, констатував Шабунін. Як приклад він навів слова голови Ради суддів України, який вчора заступився за одеського суддю-хабарника Олексія Бурана, котрий відстрілювався від детективів НАБУ.

«Виходить цей голова Ради суддів, пан Симоненко, і каже: «Цей суддя, виявляється, він хороший. Це Антикорупційне бюро ледь не довело його до самогубства, й він не в детективів стріляв, він у себе стріляв». Ви розумієте глибину падіння судової системи, коли голова Ради суддів таку нісенітницю говорить?», – висловив думку Шабунін.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада зняла недоторканність із судді Малиновського районного суду Одеси, який чинив збройний опір детективам Національного антикорупційного бюро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: