Коаліційний ступор: за що торгуються фракції?

Читать на русском
Навколо формування нової коаліції, яка в ідеалі мала бути створена ще вчора, досі йдуть серйозні торги.

Навколо формування нової коаліції, яка в ідеалі мала бути створена ще вчора, досі йдуть серйозні торги. Фракції, які своїм виходом фактично розвалили коаліцію «Європейська Україна», готові створити нову більшість, однак висувають за свою участь у ній низку ультимативних умов.

На думку політолога Вадима Карасьова, процес створення нової коаліції оголив усі проблеми сучасної української політики, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Обозреватель».

Аваков розповів, чого вимагають «РПЛ» і «Батьківщина» за входження до коаліціїЗа словами Авакова, Радикальна партія та Батьківщина готові повернутися до коаліції на деяких умовах.

Оскільки новий уряд приречений на проведення болючих, але необхідних реформ, можна прогнозувати, що шалена боротьба за крісла міністрів окремих політсил може в перспективі серйозно вдарити по їхній репутації, оскільки народ буде не готовий пробачити їм жорсткі непопулярні рішення та помилки, каже експерт.

«Для проведення такої політики новий уряд має бути привабливим за складом, мати великий кредит довіри та користуватися стабільною підтримкою парламентської коаліції. Поки не простежується виконання жодного з цих критеріїв», – констатує Карасьов, додавши, що в цій ситуації виграє той, хто вийде з цієї божевільної гри, отримавши кращий результат.

Ляшко не просив для «РПЛ» посад в уряді – ЯценюкНа питання, чи потрібні Ляшку посади в уряді, він запропонував обговорити принципи формування нової коаліції – Яценюк.

Згідно з останнім «чорновим» варіантом нового складу Кабміну, більшість міністерських портфелів разом із тотальною відповідальністю отримає президентська фракція «БПП». Водночас «Радикальна партія» Ляшка може лише виграти: портфелі в потенційному уряді «радикали», звичайно, втрачають, але підтримку виборців політично виграють. Те ж саме можна сказати і про «Батьківщину».

Тим часом, резюмує Карасьов, подальше затягування подібних коаліційних переговорів може остаточно вбити довіру населення до чинного політичного класу, і в разі дострокових виборів ми побачимо вже не часткове, а досить суттєве оновлення парламенту та зміну партійних еліт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: