Чого очікувати від візиту Керрі до Москви? Експерт

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Повного зняття санкцій не буде, але РФ домагатиметься хоча б часткового.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи інформацію про те, що держсекретар США Джон Керрі має намір відвідати Москву та поговорити з Путіним про звільнення Савченко й ситуацію в Сирії.

«РФ вдалося досягти прямого діалогу зі США щодо низки ключових світових питань, що й було однією з цілей їхньої агресії. Питання щодо Сирії – це дії на кшталт «ми спочатку введемо, а потім виведемо війська, й усе стане добре». За допомогою цього буде відіграна ситуація й в Україні», – міркує Саакян.

Тому, як зазначив експерт, прямі переговори РФ і США зараз будуть зводитися також і до питання України.

«РФ очікує на цих переговорах отримати низку позитивних для себе рішень. Після цієї зустрічі, можливо, будуть продемонстровані якісь поступки з боку РФ, які стануть основою в питанні санкцій. На сьогодні фактично стоїть питання руба щодо зняття або продовження санкцій. РФ домагатиметься, щоб їх хоча б частково зняли, тому що до кінця 2016 року їхні внутрішні запаси будуть практично вичерпані», – аналізує він.

Як пояснив експерт, РФ припустилася кількох глобальних помилок на європейському просторі. Це використання гібридних дій, а саме – шантажу лідерів ЄС. Зокрема, Меркель.

Гра Путіна є очевидною: домовлятися про долю України, але без України – експертПолітолог прокоментував останню зустріч нормандської четвірки, яка знову пройшла безрезультатно.

«Путін пішов персонально проти Меркель й після цього позиція Німеччини в питанні санкцій стала жорсткою», – констатував Олег Саакян.

Але позиція Франції з цього питання – бізнес перш за все, й тому позиція Олланда буде більш м'якою.

«Є ризик того, що Франція виступить за часткове скасування санкцій», – припустив він.

«Буде боротьба по лінії Німеччина-Франція. Щодо США, то ця зустріч з Керрі стане предметом торгів із РФ у питанні санкцій», – вважає експерт.

Як відомо, в понеділок увечері президент РФ Володимир Путін наказав почати виведення основних російських сил із Сирії з 15 березня. У Сенаті США побоюються, що Путін тепер візьметься за Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: