Гра Путіна є очевидною: домовлятися про долю України, але без України – експерт

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

РФ хоче домовлятися про долю України, але без нас. Наше завдання – втягнути до формату переговорів країни, які є проукраїнськими послідовно протягом двох років війни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валентин Войтків, аналізуючи зустріч «нормандської четвірки».

«Мінськ» давно себе вичерпав і зараз ситуація не покращилася, а навпаки – погіршилася. Це вкотре говорить про те, що потрібно шукати іншу конфігурацію. Німеччина та Франція займають більш проросійську позицію в тому сенсі, що вибори на Донбасі, на їхню думку, нібито зможуть якимось чином стати ключовою подією для Донбасу. Насправді, це не так. Це лише дасть змогу РФ контролювати Україну юридично та фізично», – розмірковує політолог.

На його переконання, потрібно шукати інший формат переговорів, тому що якщо нічого не зміниться, то в найближчі декілька місяців нам можуть нав'язати роль країни, яка не виконала Мінські угоди.

«Проблема в тому, що якщо раніше час грав на нас, то зараз – проти нас. Особливо це стало очевидним після зустрічі міністрів закордонних справ і заяв Штанмайєра», – зазначив Войтків.

За його словами, якщо Україна залишатиметься в рамках «нормандського формату» та постійно закликатиме до санкцій та посилення тиску на РФ, ми нічого не доб'ємося.

«В цьому форматі одна сторона є нашим противником. А дві інші – схиляються більше до позицій РФ. За таких умов потрібно шукати інші виходи. Будапештський меморандум, «Женева плюс» – можуть бути різні варіанти», – аналізує він.

Як пояснив політолог, якщо ми не змінимо формат, то все може завершитися програшем на дипломатичному фронті, рішенням не продовжувати санкції проти РФ та нав'язуванням виконання умов РФ.

Додамо, що минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що вибори на сході України пройдуть за українським законодавством у процесі, який чітко відповідає міжнародним стандартам, у тому числі й стандартам ОБСЄ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: