Черговий раунд переговорів у Мінську не увінчався успіхом

Читать на русском
Українська сторона вже вкотре порушила питання звільнення військовополонених і цивільних осіб, незаконно утримуваних у катівнях бойовиків, і допуску до них фахівців Міжнародного комітету Червоного Хреста.

У Мінську завершився черговий етап переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це пише прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці в Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

«Експерти СММ ОБСЄ констатують продовження проведення навчань з бойовою стрільбою на непідконтрольній Україні частині Донбасу», – йдеться в повідомленні Оліфер.

За її словами, продовження стрільби під виглядом навчань є прямим порушенням досягнутих минулого тижня домовленостей, що сторони відмовляться від їх проведення уздовж лінії зіткнення. Відзначається, що в переговорному процесі особливо гостро стояло питання звільнення льотчиці Надії Савченко.

Рік у комі: чи здатні Мінські домовленості принести довгоочікуваний мир?«Слово і Діло» спробувало розібратися, чому не працюють Мінські домовленості, а також спрогнозувати можливі варіанти вирішення конфлікту на Донбасі.

У процесі також були заслухані доповіді координаторів робочих підгруп із питань безпеки та економічних питань. Українська сторона вже вкотре порушила питання звільнення військовополонених і цивільних осіб, що незаконно утримуються в катівнях бойовиків, і допуску до них фахівців Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Оліфер наголосила, що очікування результативності зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» 3 березня в Парижі не виправдалися. Сторона противника закликає провести вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу, та ще й у першому півріччі.

«Але, як і раніше, немає жорсткої та принципової позиції наших партнерів ані щодо всеосяжного припинення вогню, ані щодо виведення з території України незаконних військових формувань і важких видів озброєнь, ані щодо повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном», – передає вона слова Леоніда Кучми.

Звільнення Савченко розміняють на пункт Мінських угод – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Надія Савченко вирішила припинити сухе голодування.

Нагадаємо, що 1 березня Міністерство закордонних справ України заявило про невиконання Росією домовленостей у рамках Мінських угод.

Як повідомлялося раніше, бойовики регулярно використовують міномети калібру 82 мм і 120 мм, заборонені Мінськими домовленостями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: