Звільнення Савченко розміняють на пункт Мінських угод – експерт

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Зараз Савченко навіть немає на кого обміняти. Перспектива така, що її навряд чи взагалі звільнять цього року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов, аналізуючи інформацію про те, що Надія Савченко вирішила припинити сухе голодування.

«До винесення вироку ані обміну, ані повернення Савченко в Україну, ані помилування не буде точно. Більше того, Савченко в принципі можуть передати Україні лише в двох випадках. Коли, наприклад, в української сторони буде наявність якогось значущого військовополоненого РФ, для того, щоб обмін був паритетним», – розповідає Молчанов.

Другим випадком, за якого можлива видача льотчиці, на його думку, є політичний прогрес у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Щодо першого варіанту, то у нас є лише двоє заарештованих ГРУшники. Їх, можливо, мінятимуть на Кольченка та Сенцова. Наразі Савченко навіть банально немає на кого обміняти.

«Якщо говорити про те, що її видадуть під тиском Заходу, то це малоймовірно. Якщо суд винесе вирок, а її просто видадуть Україні, виглядатиме так, що РФ дипломатично програла. Це буде великим іміджевим ударом», – міркує Молчанов.

Тиск міжнародної спільноти не допоможе повернути Савченко в Україну – експертПолітичний консультант спростував думку про те, що утримання Савченко – це важіль впливу української влади на РФ.

Як припустив політолог, Савченко обміняють не на персоналії, а на якісь політичні поступки.

«Можливо, вона буде розміняна на пункт Мінських угод, а саме – проведення виборів на Донбасі. Але поки що немає визначеної позиції з цього приводу», – пояснює експерт.

Щодо фейкового листа, то, як вважає політолог, пранкери просто вирішили скористатися ситуацією із Савченко. Адвокати підхопили інформацію, не перевіривши, з банальної причини – на справі Савченко вони будують свою політичну кар'єру.

Як відомо, у фейковому листі, який нібито Порошенко надіслав Савченко, йшлося про бажання «бачити її в оновленому Кабміні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: