Експерт: війна з РФ триватиме навіть після завершення конфлікту на Донбасі

Читать на русском
Спеціаліст поділився міркуваннями щодо рішення Європарламенту підтримати створення формату «Женева плюс» для повернення Криму.
Олександр Сушко

Як би не називали формат, все це не має сенсу, поки Росія не визнає навіть факту переговорів щодо Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи інформацію про те, що Європарламент підтримав створення формату «Женева плюс» для повернення Криму.

«Так, рішення позитивне. Відбувається повернення до теми Криму, тому що тривалий час, в силу гостроти конфлікту на Донбасі, питання Криму відходило на другий план. Але є й усвідомлення того факту, що навіть за умови завершення війни на Донбасі й виконання Мінських угод конфлікт між Україною та РФ розв'язаний не буде», – пояснює Сушко.

За його словами, заява Європарламенту – це важливий політичний сигнал. Усі розуміють, що проблема Криму довгострокова й не вирішиться за рік чи два.

«Така заява не містить чітких імплементаційних механізмів, але є сигналом того, що в ЄС зберігається абсолютна більшість країн-членів, які виступають за відновлення територіальної цілісності України та не визнають анексію», – наголосив він.

«Але проблема не в форматі переговорів щодо Криму. Складність у тому, що РФ узагалі відмовляється від самого факту переговорів, від розмов на цю тему. Тому не важливо, як називатиметься формат – «Женева плюс» чи інакше. Важливо те, в який спосіб і коли вдасться змусити РФ рахуватися з міжнародним правом і розпочати переговори про Крим», – проаналізував ситуацію Олександр Сушко.

Як відомо, в лютому минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що Україна поверне контроль над тимчасово окупованою територією та «відбудує новий Крим».

Вже цього року Порошенко запевнив, що запропонує створити міжнародний механізм деокупації Криму. Оптимальним він назвав формат «Женева плюс».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: