Справа Савченко: останнє слово перед вироком

Читать на русском
В Донецькому суді Росії відбувається судове засідання щодо винесення остаточного вироку українській льотчиці Надії Савченко. Онлайн-трансляція

В Донецькому міському суді Російської Федерації йдуть дебати у справі української льотчиці, народного депутата Надії Савченко, яка скаже своє останнє слово перед остаточним вироком суддів.

Після вироку захист Савченко не буде його оскаржувати. Онлайн-трансляцію судового засідання веде «Слово і Діло».

10:22

Засідання розпочалося з прохання Надії Савченко, яка вимагала, щоб російських суд дав їй сьогодні слово й судовий процес також завершився сьогодні. Після цього взяв слово адвокат Надії Ілля Новіков. Він нагадав, що провадження щодо вбивства російських журналістів було порушено ввечері 17 червня, а також воно було порушено не лише за фактом вбивства, а й через заборонені методи ведення війни (ст. 356 КК РФ).

Справа Савченко: експертиза підтвердила, що голос на аудіозаписі належить помічнику СурковаРезультати експертизи встановили приналежність невідомого голосу на аудіозапису перемовин з екс-ватажком «ЛНР» Валерієм Болотовим помічнику Владислава Суркова.

«Йшлося про велику українську справу. За непрямими даними ми розуміємо, що справа Савченко була виділена в окреме провадження, коли в українській справі було допитано 100 тисяч свідків, 15 тисяч були визнані потерпілими. Це абсолютно безпрецедентна цифра, я з таким не стикався», – заявив Новіков.

10:28

Він повідомив, що спеціально для цієї справи в складі Слідчого комітету створили нове управління, на чолі якого стояв генерал Дриманов. Завданням даного управління було довести, що українська армія воює із застосуванням заборонених методів. Новіков нагадав, що в цій справі заочно були засуджені міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і екс-глава Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський.

«Великим мінусом для наочності цієї справи було те, що у них не було жодного заарештованого. Заочний арешт це добре, але недостатньо. І ось у групи слідчих з'явилася конкретна красива хороша мета, перший живий обвинувачений», – сказав адвокат.

За словами Новікова, влітку 2014 року голова СК РФ Володимир Маркін опублікував офіційний прес-реліз, а генерал Дриманов у інтерв'ю російській газеті «Коммерсант» заявив, що вина Надії Савченко підтверджується, а її метою було вбивство журналістів. Пізніше захист української льотчиці повідомив, що в кінці квітня 2015 року СК РФ змінив кваліфікацію справи. «Тобто вони відреклися від позиції, що журналістів убили, тому що вони преса», – пояснив адвокат.

Як стверджує Новіков, після Мінських домовленостей спостерігався деякий спад у цій справі, а після лютневої заяви прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова про те, що «долю Савченко вирішить суд», слідство знову активізувалося.

10:43

Захист української льотчиці повідомив про два алібі їхньої підопічної в зв'язку з цією справою. Новіков зазначив, що слідство долучило матеріали до справи. За словами адвоката, перше алібі полягає в тому, що обстріл, внаслідок якого загинули російські журналісти, був здійснений між 11:40 і 12 годинами за київським часом, а їхню підзахисну захопили в полон близько 10:30 ранку.

11:10

«І друге алібі, яке є більш цікавим для захисту, тому що до нього не можна причепитися, тому що воно було отримано не від української сторони. Це записи Єгора Русского, він громадянин Росії, який взяв собі таке прізвище, є уродженцем міста Ухта. Він знімав того дня відео, коли взяли в полон Савченко. Це відео було вилучено слідством», – сказав Новіков.

11:15

Він заявив, що під час запису був збитий годинник, але за тінями можна визначити приблизний час. Адвокат нагадав, що йому відмовили в експертизі цього відео з аргументацією, що, мовляв, «там немає жодної тіні». В результаті захисту української льотчиці все ж вдалося провести експертизу та довести, що з максимальною погрішністю час на відео 10:30 ранку за місцевим часом. Новіков заявив, що це два головні аргументи захисту, а всі інші – другорядні.

За словами адвоката, у свідченнях бойовиків збігається вказівка про час, а все інше не збігається. «Єдина причина, через яку сепаратисти кажуть, що Савченко була захоплена після 12 години, це тому що їм порадили так сказати», – зазначив Новіков.

12:30

Захист Савченко заявив, що суд є придатком Слідчого комітету РФ. «Ви могли б увійти в історію, але ми не вважаємо, що Надія має або мала хоч один шанс у цій справі. Після слів Маркіна стало ясно, що це буде показовий процес», – сказав Новіков.

Він заявив, що суддя, скоріш за все, винесе обвинувальний вирок, хоча за процесом і спостерігає весь світ. Водночас Новіков зазначив, що протягом цього року адвокатам у будь-якому разі вдасться домогтися політичного звільнення української льотчиці.

«На винесений вам вирок не буде внесена апеляційна скарга», – заявив адвокат.

13: 38

Суд повернувся після перерви. Слово взяв адвокат Микола Полозов. За його словами, «весь обсяг звинувачень означає лише прикриття всієї спецоперації».

13:42

Полозов зазначає, що Надію Савченко вивезли до Росії на автомобілі з невідомими людьми, одного з яких вона пізніше в суді впізнала. Як відомо, ним виявився колишній помічник Владислава Суркова Павло Карпов.

За словами Савченка, після її ввезення на територію Російської Федерації вона була передана озброєним людям, з якими не знайома. Далі, за версією звинувачення, українську льотчицю передали працівнику ФСБ Олексію Почечуєву, який довіз її до Воронежа. Водночас Надія Савченко спростувала версію звинувачення й повідомила, що її везла ціла група співробітників ФСБ з автоматами, один з них потім виступав у суді.

13:51

Захист зазначив, що група ФСБшників відвезла українську льотчицю до Воронежа, до слідчого Медведєва. Пізніше її поселили в готелі «Євро» з двома озброєними бійцями ФСБ.

13:55

«Викрадення Савченко з території її країни та боягузливе переслідування за звинуваченням у перетині кордону залишиться ганебною плямою для нашої країни. Шита білими нитками справа показує некомпетентність слідства й кидає тінь на цілу низку державних органів заради незрозуміло яких ідеалів і цілей. Можна зрозуміти луганських бойовиків – вони бандити, їм нема чого втрачати», – заявив Полозов.

Адвокат зазначив, що в суддів усе ще є шанс виправити помилки слідства та покласти край цьому показовому суду. Полозов закликав суд виправдати Савченко відповідно до статті 322 КК РФ.

14:28

Суд повернувся після короткої перерви. Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін узяв слово.

Фейгін обурюється, що сторона обвинувачення називає незаконні збройні формування «ЛНР» і «ополченцями». «Це що, суб'єкти міжнародних відносин?», – обурився він.

14:36

Фейгін продовжує ставити запитання судді. «Чому не прозвучало жодного разу, що Савченко захищала свою територію та конституційний лад? Право на самовизначення існує, але мирне», – зазначив він.

Адвокат нагадав, що Савченко жодним чином не могла коригувати вогонь, в результаті якого загинули російські журналісти, тому що її взяли в полон о 10:46 за місцевим часом.

14:43

Фейгін сказав, що журналісти, які потрапили під обстріл, не мали акредитації та поїхали туди свідомо, знаючи що там іде війна. Вони не повідомили Києву, що їдуть до зони бойових дій, а значить, працювали там незаконно, оскільки територія належить Україні.

14:52

За словами Фейгіна, ватажок луганських бойовиків Ігор Плотницький бреше, що відпускав Надію Савченко, інакше незрозуміла логіка, навіщо їй було пересуватися в бік Росії. «Ніхто з обвинувачення не зміг пояснити, чому Савченко після того, як її нібито відпустили, раптом пішла в Росію», – сказав адвокат.

15:17

Суд не дав останнього слова Надії Савченко та оголосив перенесення процесу на 9 березня. Вранці Савченко обіцяла почати сухе голодування в разі, якщо їй не дадуть сьогодні сказати останнє слово.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: