Вибори на Донбасі можуть завершитися тим, що бойовики опиняться на Грушевського – експерт

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Заява Штайнмаєра говорить про те, що модальність проведення виборів буде темою номер один. Це новий дипломатичний фронт пов'язаний із виборами на Донбасі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валентин Войтков, аналізуючи заяву міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра про те, що вибори на Донбасі мають відбутися в першій половині 2016 року.

«Після візиту Порошенка в Німеччину та зустрічі з Меркель і подальшого приїзду Штанмаєра в Україну німецька сторона переконалася, що через низку причин українське суспільство й політики не готові вносити зміни до КУ. Це питання зняли з порядку денного. Але країни-партнери шукають інші конфігурації, які дозволили б їм через якийсь час налагодити відносини з РФ та виправдати можливе непродовження санкцій після 31 липня», – розповідає політолог.

За його словами, зараз європейське суспільство негативно налаштоване в зв'язку з економічними втратами, питаннями, пов'язаними з розширенням ЄС та ЗВТ. Тому модальність проведення виборів буде темою номер один після змін до КУ.

Експерт пояснив, чому війна з РФ триватиме навіть після перемир’я на ДонбасіПолітичний аналітик поділився міркуваннями щодо заяви Президента України про те, що військова загроза з боку РФ буде актуальною ще десятиліття.

«Конституційні зміни ми дипломатично відіграли. Але зараз буде активно порушуватися питання виборів. Цей пункт є в Мінських угодах, а ми взяли на себе зобов'язання», – підкреслив Войтков. Але експерт переконаний, що вибори точно не будуть підтримані українською стороною. Будь-які вибори там можуть відбуватися лише за українськими законами.

Мінський процес перебуває в глухому куті й партнери все-таки намагаються знайти спосіб вирішити українську проблему, оскільки мають і свої питання, пов'язані з біженцями, мігрантами та реформами.

«Для Заходу зараз важливо вирішити проблему Донбасу й вони шукають якийсь варіант, конфігурацію, нехай навіть неприйнятну для української сторони. Навіть до того, щоб прямо або побічно Донбас залишився під впливом РФ», – розповідає політолог.

Проведення виборів у таких умовах означає, що Донбас залишається в орбіті впливу РФ. За його словами, ми не повинні погоджуватися на будь-які вибори, які дадуть можливість РФ нав'язати Донбас на своїх умовах. Найближчим часом ми побачимо дипломатичну боротьбу саме в цьому контексті.

«Вибори в таких умовах можуть завершитися тим, що ми легалізуємо бойовиків, які через деякий час сидітимуть уже не в Донецьку, а на Грушевського», – проаналізував ситуацію Валентин Войтков.

Додамо, що минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що вибори на сході України пройдуть за українським законодавством у процесі, який чітко відповідає міжнародним стандартам, у тому числі й стандартам ОБСЄ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: