Експерт пояснив, чому Захід змінив риторику щодо конституційної реформи в Україні

Читать на русском
Микола Мельникполітичний експерт

Сьогоднішня заява голів МЗС Франції та Німеччини Жана-Марка Еро та Франка-Вальтера Штайнмаєра про можливість відтермінування змін до Конституції не означає конкретної позиції цих країн, оскільки пза певних умов дипломати можуть змінити свою думку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Микола Мельник, аналізуючи спільну заяву голів МЗС Німеччини та Франції за підсумками візиту до України.

«Виходячи з логіки Мінських домовленостей, Україна не має проводити конституційну реформу, поки не буде відновлено контроль над кордоном, хоча пункт 11 Мінських угод написаний доволі розмито й трактування може бути двояке», – зазначив експерт.

Захід підтримав відтермінування ухвалення змін до Конституції УкраїниШтайнмаєр та Еро заявили, що питання ухвалення змін до Конституції України не є першочерговим.

З іншого боку, наразі тиск Росії на Францію та Німеччину послабився через конфлікт у Сирії, куди країни, в тому числі й РФ, направили всі дипломатичні зусилля для недопущення відкритої участі Сирії та Туреччини.

«Українська сторона просто використала це на свою користь. Щойно ситуація зміниться, РФ направить всі ресурси на Німеччину та Францію, й ми побачимо, як ті ж самі люди, які сьогодні заявляли, що конституційні зміни не є першочерговими, заявлятимуть, що Україна має дотримуватися графіку Мінська та провести конституційну реформу», – прогнозує Мельник.

На Заході також бояться більше політичної нестабільності в Україні, ніж тиску РФ. «Навіть страшно уявити, якщо до сирійських біженців додадуться українські переселенці, гастарбайтери, які не повертатимуться назад», — підсумував експерт.

Раніше глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що Україна має якнайшвидше ухвалити зміни до КУ та провести на Донбасі вибори, оскільки це єдиний варіант врегулювання ситуації на Донбасі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: