Експерт розповів, чому в 2016 році виборів на Донбасі не буде

Читать на русском
Політичний експерт пояснив, чому цього року влада не наважиться ані на проведення виборів на Донбасі, ані на зміни до Конституції.
Олександр Солонтай

Голосування за зміни до Конституції відтягують, і чим пізніше воно відбудеться, тим більше шансів у Порошенка назбирати голоси.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Олександр Солонтай, аналізуючи інформацію про те, що в «ДНР» хочуть провести вибори в квітні й уже направили звернення до Володимира Гройсмана.

«Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей неможливі протягом цього року взагалі. Бойові дії тривають, продовжують утримуватися заручники і немає жодного обміну військовополоненими. Тому вибори цього року на Донбасі – це фантастика. Чисто теоретично, звісно, можна, але практично це настільки нереалістично й затратно, що ніхто на цьому концентруватися зараз не буде», – пояснив експерт.

Крім того, як він зазначив, зміни до Конституції затягують, і чим пізніше вони будуть розглядатися в парламенті, тим більшою є вірогідність отримати голоси.

«В такому разі гратиме роль не стільки особливий статус Донбасу, скільки встановлення президентської вертикалі місцевого самоврядування, що передбачено цими змінами до Конституції, адже вони присвячені й темі децентралізації, й окупованиим територіям», – підкреслив Солонтай.

Експерт: Донбас сьогодні – це територія беззаконня, де вибори ніхто не визнаєДля виборів на Донбасі необхідне введення на окуповану територію спеціального європейського міліцейського контингенту.

«Президент зможе домогтися змін до Конституції в більш пізній період, тому що більше народних депутатів зможуть віддати за це голоси, оскільки зникне загроза встановлення жорсткої президентської вертикалі. Адже в змінах до КУ написано, що префекти в Україні приходять з 1 березня 2018 року на базу губернаторів. Тобто губернатори та голови райдержадміністрацій одночасно стають префектами», – розповідає експерт.

«Порошенко бачить, що голосів немає, й намагається через Конституційний суд домогтися відтермінування, щоб назбирати голоси пізніше», – проаналізував ситуацію Олександр Солонтай.

Як відомо, на Заході вимагають від України ухвалити зміни до Конституції та провести вибори на Донбасі, оскільки вважають це єдиним шляхом до врегулювання ситуації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: