П'ять емпіричних фактів про невдалий «Майдан-3»

Читать на русском
Заклики до третього Майдану від імені РПС почали розповсюджуватися в блогах і соцмережах ще з літа минулого року.

Минулі вихідні ознаменувалися масовими заходами в центрі Києва, які вже встигли охрестити «Майданом-3», однак те, що відбувалося, лише на перший погляд нагадує попередні Майдани.

Про це пише Deutsche Welle, передає «Слово і Діло».

Коли в Україні вшановували пам'ять «Небесної сотні», група людей у ​​камуфляжі захопила актову залу готелю «Козацький» й розбила намети на площі, оголосивши про початок «третього Майдану». Deutsche Welle опублікував п'ять фактів про те, що сталося на вихідних.

Перший

Ініціатори «Майдану-3» на прес-конференції представилися як організація «Радикальні праві сили». На «віче», в якому взяли участь кілька сот однодумців, розвивалися червоно-чорні прапори – традиційний символ українських націоналістів. Але всі націоналістичні сили, в тому числі «Правий сектор» і добровольчий батальйон «Азов», відхрещуються від причетності до «Майдану-3».

Другий

Вимоги «РПС» – «збірна солянка». Це й відставка Порошенка та Яценюка, і зниження тарифів на ЖКП, і скасування «антинародних» Мінських угод. Частина протестувальників висунула вимогу націоналізувати банки з російським капіталом і відмовитися від кредитів МВФ і СБ.

Експерт: щоб люди не розгромили Кабмін, їх направили на штурм банківЕксперт поділився міркуваннями щодо акцій протесту на Майдані Незалежності, які минулих вихідних організували так звані «Революційні праві сили».

Третій

До 20 лютого, коли «РПС» розбили намети на Майдані Незалежності, про них не було жодних згадок у ЗМІ. У Мін'юсті України дані про таку організацію відсутні.

Четвертий

Відзначається, що заклики до «третього Майдану» від імені «РПС» почали поширюватися в блогах і соцмережах ще з літа минулого року. Серед тез цих викривальних блогів: влада, яка прийшла на зміну Януковичу, є «злочинним режимом», Порошенко – «ставленик США», який прийшов до влади разом з Яценюком, «організувавши розстріл людей на Майдані». 21 листопада минулого року, в річницю початку Євромайдану, вони також скликали людей. Але тоді їхні дії залишилися непоміченими.

П'ятий

«Нові майданівці» – вкрай різношерста команда. У минулому більшість із них були членами різних маргінальних ультраправих груп, таких як, наприклад, «Білий молот» або «ОУН». Деякі провідні «радикали» раніше були виключені з «Правого сектора». Наприклад, «координатор громадянського штабу РПС» Владислав Горанін залишив лави «ПС» після того, як опинився під арештом за підозрою у вбивстві трьох співробітників Дорожньо-патрульної служби.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко охарактеризував події, що відбулися на Майдані на другі роковини розстрілу Небесної Сотні, плодом кремлівської пропаганди.

Як раніше повідомлялося 20 лютого в центрі Києва активісти «ОУН», які брали участь у віче на Майдані, закидали камінням вітрини російських банків – «Ощадбанку Росії» і «Альфа Банку», що розташований поруч із Будинком профспілок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: