Другі роковини розстрілів на Майдані: що зробила ГПУ за два роки? Експерт

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Бездіяльність генпрокурорів призвела до того, що розслідування справ Майдану блокувалося.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив юрист, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, аналізуючи розслідування справ Майдану.

«За два роки для всіх генпрокурорів розслідування подій на Євромайдані не було пріоритетом. Навіть коли Сергій Горбатюк півроку просив створити слідчу групу для цього, дати йому якісь можливості, то цей процес тривалий час гальмувався. Лише в 2015 році було створено управління спецрозслідувань, яке взялося за ці справи», – розповідає Микола Хавронюк.

Другі роковини розстрілів на Майдані: обіцянки і факти«Слово и Діло» вирішило нагадати, як розвивалися події в Києві два роки тому, а також показати досі не втілені в життя обіцянки українських політиків на тему Майдану.

«Це попри те, що подібні злочини мають розслідуватися по гарячих слідах: огляд місця подій, ключові свідки. А Махніцький, Ярема та Шокін у свої перші місяці просто блокували ці розслідування своєю бездіяльністю. Інколи, бачачи втручання тих, хто хотів розслідувань, зупиняли їх, не давали розвернутися», – констатував експерт.

Хоча, за його словами, все мали зробити в перші місяці: створити управління спецрозслідувань, набрати найкращих слідчих. Цього всього не відбулося.

«Нещодавно була публікація, що 200 особам оголошено про підозру. Але із цих двохсот який відсоток є в Україні? Який відсоток переховується за кордоном? Про це, на жаль, не повідомили», – зауважив Хавронюк.

На його переконання, слідчим, які зараз хочуть щось змінити, надзвичайно складно довести справу до кінця. Так само важко все проходитиме й у суді.

«Основна вина в цьому лежить на генпрокурорах», – вважає він.

Додамо, що в квітні минулого року генеральний прокурор України Віктор Шокін пообіцяв, що «майданівські справи» будуть доведені до кінця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: