Депутати ухвалили «закон про партійну диктатуру»

Читать на русском
Згідно з проектом, рішення про виключення кандидата має ухвалюватися на з'їзді, зборах або конференції партії. Після цього Центральна виборча комісія зобов'язана прибрати його прізвище зі списку.

Законопроект №3700 вносить зміни до закону «Про вибори народних депутатів України», які надають партіям право виключати кандидата зі свого списку до моменту, поки він не буде визнаний обраним.

Про це повідомляє «Лівий берег», передає «Слово і Діло».

За ухвалення закону проголосували 236 народних депутатів: «БПП» – 87, «Народний фронт» – 58, «Радикальна партія» – 15, «Самопоміч» – 22, «Опоблок» – 25, «Воля народу» – 9, «Батьківщина» – 9, позафракційні – 11.

Згідно з проектом, рішення про виключення кандидата має ухвалюватися на з'їзді, зборах або конференції партії. Лише після цього Центральна виборча комісія буде зобов'язана прибрати його прізвище зі списку.

Заступник голови комітету протидії корупції та організованій злочинності Віктор Чумак заявив, що це «звичайний договірняк». «Це не партії, які хочуть нести відповідальність перед виборцями за формування списків. Це шулери, які хочуть тасувати списки після виборів, як їм заманеться. Не здивували «ляшківці» й «бютівці». Але «Самопоміч» вдарилася в дно!», – зазначив він.

«Самопоміч» виключила з фракції 5 нардепівФракція «Самопомочі» на своєму засіданні після голосування у Верховній Раді прийняла рішення виключити п'ятьох народних депутатів.

Відзначимо, що на ранковому засіданні у вівторок, 16 лютого, цей проект не набрав достатньої кількості голосів, але був затверджений після перерви. Під час першого голосування за ухвалення за основу відповідного законопроекту №3700, який отримав неофіційну назву «закон про партійну диктатуру», проголосували лише 207 депутатів при мінімально необхідних 226.

Проте на вечірньому засіданні спікер Володимир Гройсман запропонував повернутися до розгляду законопроекту, після чого Рада оперативно проголосувала і за повернення, і за його ухвалення в цілому.

Нагадаємо, що авторами проекту були лідери фракцій коаліції, а також лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: