Гія Гецадзе: що зробив Мін'юст за час роботи Петренка

Читать на русском
Заступник міністра юстиції Гія Гецадзе розповів Слову і Ділу про те, які реформи провів Мін’юст під керівництвом Павла Петренка.
Гія Гецадзе

Заступник міністра юстиції України Гія Гецадзе розповів «Слову і Ділу» про основні нововведення, ініційовані Мін'юстом за майже два роки роботи Павла Петренка на чолі відомства, а також про плани на 2016 рік.

Реєстрація бізнесу і нерухомості

Найголовнішою реформою Мін'юсту Гецадзе називає реформу в сфері реєстрації бізнесу по лінії нерухомості.

Як реформується Міністерство юстиції України?Система народного контролю «Слово і Діло» проаналізувала рік роботи Міністерства юстиції України, яке очолює Павло Петренко.

«У 2015 році ми почали з «пілота» у сфері обслуговування наших громадян. Тепер є закон, Верховна Рада його ухвалила. Він повністю змінює реєстрацію бізнесу та нерухомості в нашій країні. Яка ситуація вже сьогодні? Вчора в Мін'юсті працювало близько 4500 реєстраторів, у яких, на жаль, були маленькі зарплати та великі ризики корупції. На сьогоднішній день нотаріуси по всій країні можуть реєструвати нерухомість», - зазначає заступник міністра.

«Це означає, що ми децентралізували сервіс, створили конкуренцію, яка не допускає черг. Це означає, що Мін'юст з 2016 року сам не займатиметься реєстрацією. У нас буде маленький механізм контролю. Це означає, що ми повністю звільнили від корупційних ризиків цей сервіс Мін'юсту. Кожен громадянин це відчує на собі», - обіцяє Гецадзе.

Онлайн сервіси

Ще одне велике досягнення відомства – це розвиток онлайн-сервісу: «Мін'юст намагається, щоб громадяни отримували сервіс, не виходячи з дому», - зазначив чиновник.

За його словами, зараз кожен українець може роздруковувати необхідні виписки, не виходячи з дому. У таких документів є унікальний номер, аналогічний печатці та підпису. «Раніше, українці стояли в чергах і платили хабарі за довідки, щоб довести, що «я є я». Більш ніж 400 тисяч осіб уже скористалися сервісом», - заявив Гецадзе.

Плани на 2016 рік

«Друга основна реформа, тому що були ризики корупції та поганий сервіс, - виконання судових рішень. Тому що в наших судових виконавців не було зарплат, а вони виконували справи на мільйони гривень. Що буде завтра? Поки що Верховна Рада не проголосувала 3 основних закони в сфері виконання судових рішень, які повністю мінятимуть Мін'юст. У лютому буде друге читання. Після другого голосування будуть приватні виконавці та державні. Коли наш громадянин виграє суд, він буде думати, до кого звертатися. Тобто ми створили конкуренцію. У виконавців буде заробіток і бонуси, тому що вони будуть отримувати свою винагороду від справ», – пояснив Гецадзе.

Підсумовуючи, заступник міністра заявив, що завдяки проведеній реформі у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості, а також майбутніх змін у сфері виконання судових рішень, Мін'юст вже не буде існувати в тому вигляді, в якому існував протягом останніх 20 років.

За майже два роки своєї роботи на посаді міністра юстиції в першому та другому уряді Арсенія Яценюка Павло Петренко дав 84 обіцянки. Половину з них (47) глава Мін'юсту виконав. Водночас 13 своїх зобов'язань Петренку виконати не вдалося. Ще 25 обіцянок міністра перебувають у процесі реалізації, тобто в підсумку можуть виявитися як виконаними, так і проваленими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: