ООН просить відкрити КПВВ «Зайцеве»

Читать на русском
Українське представництво ООН просить відкрити контрольний пункт в'їзду/виїзду «Зайцеве» на лінії розмежування.

Гуманітарна місія Організації Об'єднаних Націй стурбована закриттям контрольного пункту в'їзду/виїзду «Зайцеве» на лінії розмежування в Донецькій області.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на офіційний сайт українського представництва Організації.

«Закриття контрольно-пропускних пунктів має безпосередній вплив на життя людей, збільшуючи труднощі та гуманітарні потреби. В разі загострення конфлікту цивільні особи можуть опинитися в небезпечних районах, залишившись віч-на-віч із насильством, ризиком вибуху мін та боєприпасів. Ми закликаємо уряд не закривати контрольно-пропускні пункти», – заявив Ніл Вокер, координатор ООН з гуманітарних питань в Україні.

Разом з тим, в ООН наголосили, що, відповідно до норм гуманітарного права, в разі закриття одного з пунктів пропуску в зоні ведення бойових дій мають бути досліджені інші можливі альтернативи й відкриті безпечні коридори для руху цивільного населення.

«Цей обов'язок зберігається, навіть якщо є певна занепокоєність щодо небезпеки, а обмеження свободи руху має бути пропорційним. Відповідно до положень МГП, всі сторони конфлікту зобов'язані забезпечити захист цивільних осіб і полегшити доступ гуманітарним організаціям», – наголосили в ООН.

Нагадаємо, пункт пропуску «Зайцеве» був закритий за рішенням голови Донецької ОДА Павла Жебрівського та керівництва штабу АТО 1 лютого. Протягом останніх днів у районі КПВВ спостерігається підвищена інтенсивність обстрілів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: