Крах Шенгену: апокаліптичного сценарію розпаду ЄС немає – експерт

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У Європи є не більше двох місяців для того, щоб взяти під контроль міграційну кризу. Глава Європейської ради Дональд Туск закликав забезпечити належний контроль на кордонах, інакше вже за два місяці ЄС загрожує крах Шенгенської зони.

Якщо міграційна криза вийде з під контролю, проект ЄС поставлять на паузу.

Туск дещо згущує фарби. Він просто підганяє до принципових рішень, тому що структура ЄС є неповороткою й іноді навіть якісь кардинальні рішення ухвалюються із запізненням.

Водночас очевидно, що є проблема й загроза того, що європейські країни почнуть посилювати вимоги. Певні вимоги внутрішнього контролю вже повернулися. Поки що все регулює уряд країн і тут головне, щоб це не перейшло на законодавчий рівень, тому що в такому разі у Шенгенської зони дійсно почнуться проблеми.

Що в Європі думають про українських емігрантів?Українці тікають від війни і кризи в Європу, але там, незважаючи на лояльне ставлення простих європейців, їх зовсім не чекають з розкритими обіймами.

Небезпека полягає в тому, що в країнах ЄС почнуть різко набирати популярності ультраправі сили. У Франції вже давно «Національний фронт» Ле Пен грає досить значну роль, у Нідерландах – «Партія свободи». Цілком можливо, що такі процеси можуть відбутися і в інших країнах ЄС, а вищезгадані партії збільшать свою впливовість. Ось це буде серйозною загрозою для ЄС, оскільки ці партії декларують євроскептицизм, і просування європейських ініціатив буде загальмовано.

Апокаліптичний сценарій розпаду ЄС є малоймовірним. Просто проект буде на певному моменті поставлений на паузу, якщо дійсно ситуація вийде з-під контролю.

Зазначимо, раніше представники ЄС повідомили, що міграційна криза може зірвати бюджети деяких країн ЄС.

Як відомо, Австрія вже тимчасово призупинила дію Шенгенської угоди та запровадила тотальний контроль на кордоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: