Крах Шенгенської зони означатиме занепад ЄС як проекту – експерт

Читать на русском
Ростислав Томенчукполітолог

Туск намагається в будь-який спосіб посадити всіх за стіл переговорів і вирішити питання мігрантів та біженців.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи заяву глави Ради Європи Дональда Туска про те, що Шенгенська зона перебуває на межі краху.

«Для України це не матиме наслідків. Шенгенська зона регулюється Шенгенською угодою про вільне пересування між країнами, які її підписали. Питання, які зараз постали перед членами Шенгенської зони, стосуються того, що країни не готові виконувати взяті на себе зобов'язання щодо біженців і мігрантів», – зазначив експерт.

За його словами, вчора ЄС запровадив безвізовий режим із шістьма країнами Африки. Це навіть не транскордонні сусіди України, тому нас це взагалі не торкнеться.

Що в Європі думають про українських емігрантів?Українці тікають від війни і кризи в Європу, але там, незважаючи на лояльне ставлення простих європейців, їх зовсім не чекають з розкритими обіймами.

«З іншого боку, потрібно розуміти, що Туск – політик, і що заяви ці покликані посадити за стіл переговорів представників країн-членів Шенгенської зони й змусити їх знайти компроміс. Використовуючи різні аргументи, Туск як політик намагається владнати ситуацію з міграцією», – аналізує Томенчук.

«До краху Шенгенської зони не дійде. Це один з основоположних принципів ЄС. Звичайно, може бути будь-який форс-мажор, але це означитиме, що ЄС як ідея, як проект зазнав невдачі», – пояснив він.

Як повідомлялося раніше, у жовтні, згідно з даними ООН, до Європи прибуло 218 394 людини, тоді як за весь минулий рік – 219 тисяч.

Зазначимо, раніше представники ЄС повідомили, що міграційна криза може зірвати бюджети деяких країн ЄС. Зокрема, Австрії наступного року вона може обійтися в 1 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: