У МЕРТ розповіли, як намагаються обходити заборону транзиту через РФ

Читать на русском
Українська сторона шукає альтернативні шляхи, а також можливості для того, щоб обійти російську заборону на транзит українських вантажів через свою територію.
Наталя Микольська

З 1 січня 2016 року Росія заборонила Україні здійснювати транзит вантажів через свою територію. Своєю чергою, Україна намагається обійти цю заборону.

Про це на засіданні уряду розповіла торговий представник України та заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Наталія Микольська, повідомляє «Слово і Діло».

«За інформацією, яку ми отримали вчора, до України було повернуто 197 вагонів, з них 128 вагонів уже було перенаправлено через Білорусь, 21 вагон ще не розподілено та 48 вагонів пройшло кордон. Із них все-таки ми очікуємо, що частина буде повернута. Тобто деякі з них уже пройшли територію Білорусі та потенційно можуть бути повернуті», – заявила вона.

За словами Микольської, автомобільний транспорт намагається проходити через російський кордон у Білорусі. А там, уже в супроводі конвою, їде територією Росії до Казахстану.

Україна відкриває новий торговий шлях до Грузії, Азербайджану та КазахстануУ зв'язку з припиненням дії зони вільної торгівлі з Росією Україна продовжить торгівлю з Азією в обхід північного сусіда.

«Сьогодні пішли перші 8 машин з конвоєм територією РФ. Ми слідкуємо за цим, щоб зрозуміти, чи зможуть наші автомобілі рухатися далі й чи дістануться вони місця призначення, до території Казахстану. Вартість конвою – 350 доларів за одну машину, в конвої йде близько 7-8 українських машин», – підкреслила Микольська.

Крім того, за її словами, РФ продовжує чинити перешкоди українським перевізникам, наполегливо вимагаючи пересаджуватися на своїй території до машин російських водіїв.

Нагадаємо, що після запровадженого Російською Федерацією нового режиму транзиту через її територію вантажів з України в Казахстан транзит більше не здійснюється.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: