Росія заборонила транзит вантажів з України

Читать на русском
Після запровадженого Російською Федерацією нового режиму транзиту через її територію вантажів з України в Казахстан транзит вантажів не здійснюється.

Після запровадженого Російською Федерацією нового режиму транзиту через її територію вантажів з України в Казахстан транзит вантажів не здійснюється.

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Режим не працює. Товари не проходять. Товари повертаються. Транзиту зараз немає», – сказала вона.

На думку Микольської, обмеження на транзит через свою територію – найгірше, що може зробити держава, оскільки при цьому ставляться під загрозу інтереси третіх країн. «Режим транзиту – це священна корова для СОТ», – сказала вона.

Офіційна позиція щодо реакції Києва на нові обмеження з боку РФ може з'явитися в Кабінеті міністрів до середи.

Росіяни запропонували вирішити питання авіаційних санкцій полюбовноФедеральне агентство повітряного транспорту Росії запропонувало Державіаслужбі України узгодити дату взаємного скасування санкцій на польоти російських та українських авіакомпаній між країнами.

Як повідомлялося, 1 січня уряд РФ визначив, що вантажі для транзиту з України в Казахстан мають слідувати через Білорусь, зокрема через стаціонарний контрольний пункт «Червоне» (456 км автомобільної дороги М-1 «Білорусь»), а також контрольний пункт, розташований на залізничній станції Смоленськ-Сортувальний. На російсько-казахстанській ділянці державного кордону прохід вантажів дозволений через пересувний контрольний пункт (132 км автомобільної дороги А-310), пересувний контрольний пункт (180 км автомобільної дороги А-300) та контрольний пункт, розташований на залізничній станції Озинки.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі 30 грудня попереджало про можливі ускладнення транзиту українських товарів через територію РФ до третіх країн – Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Китаю та ін.

За даними міністерства, за дев'ять місяців 2015 року експорт товарів з України в Казахстан знизився на 35% порівняно з відповідним періодом 2014 року – до $544,1 млн, імпорт товарів з Казахстану в Україну – на 13% до $242,6 млн. Основні статті українського експорту в Казахстан – продукція агропромислового комплексу та харчової промисловості, машинобудування та хімічної промисловості, основні статті імпорту з Казахстану – мінеральні продукти, продукція хімпрому та металургійна продукція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: