Абонплата за газ: європейська практика чи газове лобі? Експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Абонплата потрібна облгазам, але в цьому ключі важливо, що її розмір встановлено на рівні невеликої суми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що з квітня наступного року українці будуть сплачувати абонплату за газ, навіть якщо не використовували його.

«Звісно, абонплата вигідна в першу чергу облгазам. Для них це гарантований та стабільний прибуток. Це європейська практика, яку запроваджують і в нас. Щодо суми, то це невеликі кошти, тому не слід очікувати якихось серйозних наслідків», – зазначив Дяченко.

Водночас експерт «Реанімаційного пакета реформ» з питань енергоефективності Тетяна Бойко вважає, що абонплата за газ – це цілковита дурниця.

«Це безглуздо – встановлювати плату за доступ до мережі. Звісно, це вигідно облгазам. Це просто не що інше, як газове лобі», – констатує експерт.

На думку Бойко, з настанням холодів більш актуальним є питання тарифів та встановлення лічильників.

Експерти поділились міркуваннями з приводу того, як зміняться рахунки з настанням холодів та кому вигідна абонплата за газ, яку запроваджують для всіх українців із квітня 2016 року.
Тетяна Бойко

«Важко спрогнозувати, як зміняться рахунки, але точно можна сказати, що люди, які мають лічильники, в яких більш-менш утеплені будинки, платять вдвічі, а інколи й утричі менше, ніж ті, кому оплата нараховуються за нормою. Наразі це елементарні заходи енергозбереження», – вважає експерт.

За її словами, за таких погодних умов, як зараз, лічильник є дуже вигідним. Коли прийдуть морози, то в утеплених будинках також, звичайно, буде економія, але не настільки велика, як зараз.

Як повідомляється, за попередніми розрахунками, сумма до сплати буде щомісяця на рівні 17-29 гривень. За словами Демчишина, при запровадженні абонплати фактична плата за газ для споживача не зміниться, але це дозволить облгазам оптимізувати використання наявних газорозподільчих мереж.

Нагадаємо також, що з жовтня 2015 року набули чинності нові тарифи на опалення, згідно з якими обігрів 1 кв. м житла обійдеться в 16,42 грн. Так, мешканцям середньої квартири площею 60-70 кв. м, згідно з тарифом, доведеться заплатити близько 1 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: