Санкції Заходу вже не діють у боротьбі з РФ – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Європа розділилилася щодо санкцій для РФ. Сама ж Росія вже показала, що свою поведінку змінювати не збирається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що в ЄС ще не знають, коли саме буде ухвалено рішення щодо санкцій для Росії, але готові розглянути їх продовження.

«Поки що істотним чином санкції не вплинули на поведінку РФ на міжнародній арені. Політика РФ виходить не з матеріальних міркувань. У них є власна глобальна ідея й саме нею вони керуються. Санкції навряд чи істотним чином вплинуть, хіба що в перспективі. Лише з часом це призведе до наслідків», – переконаний Сіденко.

Експерт зазначив, що РФ має певний запас, щоб витримати ці санкції. Наприклад, вони мають понад 300 млрд доларів золотовалютного резерву.

«Крім того, в них є способи впливу й на світові ціни», – підкреслив Сіденко.

Щоб отримати вето на санкції, РФ знову взяла в роботу керівництво «ДНР-ЛНР» – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що в «ЛНР» вирішили погодити вибори з Києвом.

«Якщо Росія посилить напруженість на Близькому Сході, це спричинить підвищення цін на нафту. Тому не слід розраховувати, що одними лише санкціями ми можемо домогтися змін у діях РФ», – вважає він.

Щодо реакції європейських партнерів, то, за його словами, вони мають різні думки з цього приводу.

«Окремі країни, включаючи Італію та Угорщину, коли постало питання про продовження санкцій, заявили, що не будуть підтримувати це рішення без проведення відповідних дискусій. Не в захваті від санкцій і Греція з Німеччиною», – аналізує Володимир Сіденко.

Підсумовуючи, він зазначив, що чим більше часу спливає, тим більше в ЄС з'являються настрої, що санкції для РФ не можуть діяти вічно.

«В ЄС могли б їх продовжити, але потрібні підстави. А підстави – це прогрес у виконанні Мінських угод та реформах, але ми поки не демонструємо прогресу», – резюмує він.

Нагадаємо, що 9 грудня ЄС не зміг ухвалити продовження санкцій проти Росії в 2016 році.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що 15 грудня Євросоюз має поставити крапку в питанні економічних санкцій проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: