Байден розповів про ключові проблеми в Україні

Читать на русском
Віце-президент США Джо Байден у Києві зустрівся з депутатами, молодими чиновниками та громадськими активістами.
Джо Байден

Віце-президент США Джо Байден у Києві зустрівся з депутатами, молодими чиновниками та громадськими активістами.

Про це написала на своїй сторінці в Facebook нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук, передає «Слово і Діло».

За її словами, ця зустріч була знаковою, оскільки після неї Байден буде спілкуватися вже з Президентом України та прем'єр-міністром.

«Сама послідовність зустрічей вже є своєрідним меседжем – за останні два роки уряд США часто був головним партнером для антикорупціонерів-депутатів і громадянського суспільства. Без сумніву, почуте стане предметом розмови з Главою держави і уряду. І в першу чергу це буде корупція», – повідомила Заліщук.

Вона зазначила, що в ході зустрічі обговорювалися чотири ключеві теми: корупція і перезавантаження уряду; порушення Росією Мінських угод в контексті конституційних реформ і закону про вибори на окупованих територіях, а також – анексія Криму.

«Корупція. Нова влада не капітулювала перед нею. Є прогрес – це ключове законодавство та нові органи, керівництво яких вибрано через незалежні комісії. Але дві головних людини грають в піддавки. І принципові лінії оборони втрачені в інтересах окремих відомих наближених. Прізвища названі. Генпрокурор повинен піти», – написала Світлана Заліщук.

Набридло слухати, що війна заважає реформам – західні експерти про рік роботи ЯценюкаЗахідні експерти назвали найбільші провали першого року роботи другого уряду Арсенія Яценюка.

«Мінськ. Наші американські партнери почули з нашого боку серйозні застереження, що тиск з боку Заходу на Україну не порівняти з діями Росії. Зміни до Конституції та закон про вибори на окупованих територіях в нинішніх умовах може дестабілізувати державу», – підкреслила Заліщук.

Байден зі свого боку закликав ухвалити зміни до Конституції та закон про вибори на окупованих територіях. На думку віце-президента, цей крок «дасть можливість США вимагати від Росії відповідних кроків, а від європейців – єдності щодо санкцій».

«Мій меседж – команду потрібно перезапустити. Потрібен новий мандат довіри – від бізнесу, від суспільства в цілому, від парламенту. Система зависла, потрібне перезавантаження. У демократичних державах це здоровий механізм для підвищення рівня ефективності влади. Водночас очевидно, що американські партнери не бачать способу забезпечити стабільності без збереження статусу-кво. Візит віце-президента націлений на збереження союзу», – повідомила Заліщук.

У ході зустрічі Байден зробив сильні заяви про підтримку України й гарантував, що «Україна – центральна тема будь-якої зустрічі з Путіним з будь-якого приводу».

Нагадаємо, раніше посол США Джеффрі Пайєтт заявив, що очищення судів в Україні не завершено, а корумповані судді все ще залишаються на посадах. За його словами, в Україні потрібно запровадити систему самоврядування судів для того, щоб зменшити політичний тиск на судову систему та позбутися корупції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: