Набридло слухати, що війна заважає реформам – західні експерти про рік роботи Яценюка

Читать на русском
Західні експерти назвали найбільші провали першого року роботи другого уряду Арсенія Яценюка.
Арсеній Яценюк

Західні експерти назвали найбільші провали першого року роботи другого уряду Арсенія Яценюка.

Серед них – відсутність системної боротьби з корупцією, непроведення судової реформи та провал спрощення ведення бізнесу в Україні, розповіли європейські експерти журналістам української редакції Deutsche Welle, передає «Слово і Діло».

Є в нинішнього уряду й певні досягнення. Наприклад , початок роботи Національної поліції, реструктуризація зовнішнього боргу, злагоджена робота дипломатії.

Однак критики на адресу вітчизняної виконавчої влади лунає дедалі більше. Аналітик берлінського бюро Європейської ради міжнародних відносин Густав Грессель зазначає, що звична відмовка Яценюка про те, що реформи в країні гальмує війна, вже не сприймається на Заході як переконливий аргумент.

«Розмови про те, що через війну неможливо проводити реформи, вже набридло слухати. В Європі знають, наскільки складна ситуація. Але ж реформи потрібні самій Україні, щоб із пострадянської країни перетворитися на розвинену європейську державу», – переконаний він.

Інші експерти наголошують на тому, що мізерна зарплатня українських чиновників, яку так і не підвищив уряд Яценюка, сама по собі є стимулом для корупції.

«Це мала б бути рішуча реформа, однак підвищення зарплат чиновникам не сталося. Так, наприклад, міністр економіки Абромавичус і фінансів – Яресько – колишні іноземці. Вони вже заможні, забезпечені люди. Але як же інші чиновники? Має бути висока зарплатня та висока відповідальність», – заявив Майк Емерсон, експерт Центру європейських політичних досліджень.

При цьому на Заході відзначають, що, попри численні розбіжності, Президенту та прем'єру поки вдається уникнути масштабного розколу, тож, імовірно, найближчим часом відставки Яценюка чекати не варто: змінитися можуть лише прізвища очільників окремих міністерств.

Нагадаємо, що звіт про рік роботи Кабінету міністрів має бути представлений 11 грудня. Між тим, «Слово і Діло» підбиває власні підсумки роботи вітчизняних міністрів, для наочності порівнюючи їхні показники ефективності з колегами з попередніх складів уряду. Зокрема, аналітики «Слова і Діла» вже з'ясували, наскільки ефективними порівняно з попередниками за рік роботи виявилися міністри освіти й енергетики – Сергій Квіт та Володимир Демчишин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: