Податкова реформа Мінфіну копіює естонську податкову модель – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

У запропонованій податковій реформі Мінфін пропонує діяти за принципом «все по 20%» для основних податків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи пропозиції Мінфіну щодо нової податкової реформи.

«У пропозиціях Міністерства фінансів щодо податкової реформи багато в чому копіюється естонська податкова система. Зокрема, пропонується запровадити принцип «все по 20%». Тобто основні податки матимуть єдину ставку – 20%. ПДВ буде 20% для всіх, податок на доходи фізичних осіб – 20%, ЄСВ – 20% та податок на прибуток із підприємств – також 20%», – розповідає Новак.

Крім того, економіст уточнив, що соціальні питання будуть вирішуватися залежно від ступеня популізму уряду, парламентської коаліції та опозиції.

Яресько заручилася підтримкою Сороса для проведення податкової реформиГолова Фонду Відкритого Суспільства Джордж Сорос пояснив чому підтримує податкову реформу Мінфіну.

«Якщо вирішать, що потрібно зіграти в популізм із соціальною метою, то наявний податок скасують, а якщо головне – це мати дохід, то все ж залишать. Вибори вже пройшли й градус популізму має зменшуватись», – підкреслив Андрій Новак.

Також експерт відзначив, що проектом Держбюджету-2016 передбачається підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати впродовж року приблизно на 12%.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Наталія Яресько зазначила, що Україні потрібна власна податкова модель, яка відповідатиме нашим реаліям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: