В Україні є дві потужні сили, які протистоять збалансуванню тарифів – глава НКРЕКП

Читать на русском
Збалансуванню тарифів в Україні протистоять дві сили – промисловість і населення, а також політики, які піаряться на тлі їх зниження.
Дмитро Вовк

Збалансуванню тарифів в Україні протистоять дві сили: промисловість і населення, а також політики, які піаряться на тлі їх зменшення.

Про це в інтерв'ю «Главкому» повідомив глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк, передає «Слово і Діло».

За його словами, в минулому тарифи на енергоносії не покривали повні витрати на їх виробництво й тому в Бюджеті був дисбаланс. Але зараз, коли тарифи хоч якось покривають ці дисбаланси, є відразу дві потужні сили, що критикують такі рішення.

Фальстарт «тарифного Майдану»: чому політикам не вдається очолити протестні настрої?Чому Ляшко розпустив «тарифний Майдан»? Які політичні сили надалі будуть використовувати тему тарифів для підняття власних рейтингів?

«Перша – це промисловість та населення, які ніколи не будуть задоволені зростанням тарифів, тим більше, що дуже багато людей паразитують на темі тарифів. І друга проблема – існує бажання політичних реваншів. Але якщо навіть цей реванш відбудеться, то робити доведеться те ж саме, адже ресурсу немає», – наголосив Вовк.

Як стверджує глава НКРЕКП, стратегічна фундаментальна роль комісії цього року полягає в перерозподілі доходів, необхідному для існування в майбутньому, на забезпечення інфраструктури.

«І саме це населенню дуже складно пояснити, а учасники ринку своєю чергою починають сперечатися, хто з них кращий і без кого існування неможливе», – додав він.

Крім того, Вовк пояснив, що тариф для теплової енергетики в 2-2,5 рази вищий, ніж для АЕС, лише тому, що на виробництво однієї кВтгод електроенергії витрати палива в України щонайменше на 30% більші, ніж у Європі. «Приблизно 400 грам/кВтгод, в той час як в Європі – 300 й нижче», – зазначив глава НКРЕКП.

Нагадаємо, раніше народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Іван Вінник заявив, що законопроект лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко щодо ренти не гарантує зниження ціни на газ для населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: