Стратегія стримування РФ така ж актуальна, як у часи холодної війни – заступник генсека НАТО

Читать на русском
Заступник генерального секретаря НАТО пояснив, чому Європа має повернутся до концепції стримування щодо РФ.

Заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу на Берлінській безпековій конференції-2015 заявив, що на даному етапі щодо РФ з боку Заходу може бути прийнятна лише одна концепція – стримування.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

За його словами, після розпаду СРСР Захід почав діяти в напрямку партнерства та налагодження дружніх відносин, але наразі це недоречно, оскільки все, що робить РФ, вимагає повернення до політики стримування.

«Щодо Європи, то повірте, я знаю, що «стримування» – не надто популярне слово. Декому воно нагадує часи холодної війни. Кажуть, що було б добре в сучасному світі його не вживати, начебто стримування – це акт війни чи агресії. Та я абсолютно з цим не згоден. Бути сильними настільки, щоб інші побоювалися напасти на вас, не є агресією. Якщо НАТО має потужні збройні сили, то це не тому, що ми прагнемо війни, а навпаки – прагнемо її уникнути», – пояснив свою позицію Вершбоу.

Чи змінилася тактика Кремля після розмови Обами та Путіна? ЕкспертПолітолог проаналізував розмову Бараки Обами та Володимира Путіна, а також події, що відбуваються після саміту G20.

На його думку, концепція стримування не є застарілою, вона настільки ж актуальна сьогодні, як і раніше.

«А забезпечивши надійне стримування ревізіоністської Росії, ми матимемо кращу основу для подальших відносин з Москвою», – сказав він.

Директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця також розповів, що Путін і далі веде війну, а не грається в АТО, тому результатом може стати капітуляція не РФ, а України, якщо з нашого боку буде продемонстрована слабкість.

Таке враження, що ми намагаємося перевиконати план у тому сенсі, що якомога швидше роззброюємо українські підрозділи на території бойових дій, зазначив Перепелиця.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє негайно оголосити мобілізацію, якщо ситуація на Донбасі загостритьсяСказано 20 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«І рапортуємо: ми відвели зброю, ми розмінували позиції. Ну тоді давайте взагалі відкриємо шлях для подальшої ескалації бойовиків, послаблюючи свою оборону. Вони ж бачать, що українці підіграють, а це значить, що є можливість експансії», – наголосив експерт.

Нагадаємо, що РФ вчергове порушила Мінські домовленості та знову почала обстрілювати позиції українських військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: